Kina: Međunarodni krivični sud da izbjegava dvostruke standarde u slučaju Putina

"Međunarodni krivični sud treba da zauzme objektivan i nepristrasan stav, da poštuje imunitet od gonjenja šefova država u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je Venbin

3342 pregleda 1 komentar(a)
Venbin, Foto: Reuters
Venbin, Foto: Reuters

Kina je Međunarodni krivični sud (MKS) pozvala da izbjegava "dvostruke standarde", u osvrtu na nalog za hapšenje koji je taj sud izdao protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina osumnjičenog za ratne zločine u Ukrajini.

MKS sa sjedištem u Hagu u petak je izdao nalog za hapšenje Putina osumnjičenog za počinjene ratne zločine zbog umješanosti u "ilegalne deportacije" ukrajinske djece u okviru sukoba između Moskve i Kijeva.

Reakcija Pekinga objavljena je nekoliko sati prije početka posjete kineskog predsjednika Si Đinpinga Rusiji, prve u gotovo četiri godine, tokom koje će se Si sastati sa svojim ruskim kolegom Putinom.

"Međunarodni krivični sud treba da zauzme objektivan i nepristrasan stav, da poštuje imunitet od gonjenja šefova država u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Međunarodni sud treba da "izbjegne politizaciju i politiku dvostrukih standarda", rekao je on novinarima u osvrtu na druge vojne intervencije poslije kojih nisu izdati nalozi za hapšenje šefova država.

Portparola su novinari pitali povodom posjete Si Đinpinga Rusiji, uprkos nalogu za hapšenje izdatom protiv ruskog predsjednika Putina. "Dvije strane... će pokazati pravi multilateralizam, promovisati demokratiju u međunarodnim odnosima, izgraditi multipolarni svijet, popraviti svjetsku vladavinu i doprinijeti razvoju i napretku svijeta", rekao je Venbin.

"Kina će zadržati svoj objektivan i pravedan stav oko ukrajinske krize i odigrati konstruktivnu ulogu u promociji mirovnih pregovora", dodao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Kako podsjeća Frans pres, Kina nije javno osudila rusku invaziju i kritikuje SAD zbog njihove isporuke oružja Ukrajini kao i NATO što nije uzeo u obzir rusku zabrinutost oko bezbjednosti. Peking takođe poziva na dijalog, kao i na poštovanje teritorijalnog integriteta svih država, uključujući i Ukrajine.