Si Putinu: Uvjeren sam da vas ruski narod podržava, Peking treba da ima bliske odnose sa Moskvom

Si je prvi lider koji se sastao sa ruskim predsjednikom otkako je Međunarodni krivični sud (MKS) u petak izdao nalog za hapšenje Putina zbog deportacije ukrajinske djece u Rusiju tokom njene jednogodišnje invazije na Ukrajinu

36904 pregleda 66 komentar(a)
Đinping i Putin, Foto: Reuters
Đinping i Putin, Foto: Reuters

Kineski lider Si Đinping rekao je predsjedniku Vladimiru Putinu tokom razgovora u Kremlju da je "ubijeđen" da Putin uživa podršku ruskog naroda uoči predsjedničkih izbora zakazanih za sledeću godinu.

Đinping je u zvaničnoj posjeti Rusiji, a Putinu se zahvalio na, kako je rekao, podršci Kini, i poručio da Peking treba da ima bliske odnose sa Moskvom.

Đinping se sastao sa kako je rekao svojim "dragim prijateljem" Vladimirom Putinom, želeći da produbi ekonomske veze sa saveznikom koga vidi kao korisnu protivtežu Zapadu i da promoviše ulogu Pekinga kao potencijalnog mirotvorca u Ukrajini, prenosi agencija Rojters.

Si je prvi lider koji se sastao sa ruskim predsjednikom otkako je Međunarodni krivični sud (MKS) u petak izdao nalog za hapšenje Putina zbog deportacije ukrajinske djece u Rusiju tokom njene jednogodišnje invazije na Ukrajinu.

Moskva je saopštila da je optužba jedna od nekoliko "očigledno neprijateljskih prikaza" i otvorila krivični postupak protiv tužioca i sudija MKS. Peking je rekao da nalog odražava dvostruke standarde.

Rusija predstavlja Sijevo putovanje, njegovo prvo otkako je ovog mjeseca obezbijedio treći mandat, kao dokaz da ima moćnog prijatelja u sukobu sa neprijateljskim Zapadom, navodi Rojters.

Njih dvojica su se pozdravili kao "dragi prijatelj" kada su se sreli u Kremlju.

Vladimir Putin, Si Đinping
foto: Reuters

Putin je rekao Siju da sa poštovanjem gleda na predloge Kine za rješavanje ukrajinskog sukoba i da je "pomalo zavidan" na brzom razvoju Kine posljednjih decenija.

"Kina je stvorila veoma efikasan sistem za razvoj ekonomije i jačanje države, efikasniji nego u mnogim drugim zemljama", rekao je on.

Za Sija, posjeta je, navodi Rojters, diplomatski konopac.

Kina je objavila širok predlog od 12 tačaka za rješavanje ukrajinske krize, uz jačanje odnosa sa Moskvom.

Peking je više puta odbacio optužbe Zapada da planira da naoruža Rusiju, ali i da želi bliže energetsko partnerstvo nakon što je povećan uvoz ruskog uglja, gasa i nafte.

Bonus video: