Karen Donfrid podnosi ostavku da bi se posvetila porodici

Mandat Donfridove, koja je preuzela funkciju u septembru 2021. godine, obilježio je najveći sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata i napor SAD da podstakne formiranje i učvršćivanje jedinstvene zapadne pozicije protiv Rusije, naveo je Rojters

5104 pregleda 0 komentar(a)
Karen Donfrid, Foto: REUTERS
Karen Donfrid, Foto: REUTERS

Još nije poznato ko će naslijediti glavnog diplomatu Stejt departmenta za Evropu

Pomoćnica američkog državnog sekretara Karen Donfrid (60) podnijeće ostavku kako bi se fokusirala na svoju porodicu, izjavio je danas portparol Stejt departmenta.

Mandat Donfridove, koja je preuzela funkciju u septembru 2021. godine, obilježio je najveći sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata i napor SAD da podstakne formiranje i učvršćivanje jedinstvene zapadne pozicije protiv Rusije, naveo je Rojters.

Ona je bila jedan od ključnih pomoćnika američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, putovala je često u Evropu gdje se sastajala sa partnerima SAD, u trenutku kada je predsjednik Džozef Bajden nastojao da popravi i obnovi transatlantske veze, narušene jednostranim pristupom bivše administracije predsjednika Donalda Trampa, ocijenila je britanska agencija.

Na jednom od svojih posljednjih sastanaka na visokom nivou u Stejt departmentu, suočila se sa ruskim ambasadorom u SAD Anatolijem Antonovom, kada je pozvan na razgovor prošlog utorka poslije pada američkog drona iznad Crnog mora nakon što su ga, kako tvrdi Vašington, presreli ruski avioni.

Ona treba da napusti funkciju krajem marta, rekao je portparol Stejt departmenta.

Još nije donijeta odluka ko će je naslijediti u Birou za Evropu i Evroazijska pitanja, koji pokriva 50 zemalja koje se protežu od Velike Britanije do Azerbejdžana.

"Karen je spretno upravljala našim odnosima sa mnogim od naših najvažnijih saveznika i partnera u vrijeme kada je agresija Kremlja ugrozila decenije mira i prosperiteta", naveo je Blinken u saopštenju u koje je Rojters imao uvid uoči objavljivanja.

Prije nego što se pridružila Bajdenovoj administraciji, bila je prva žena predsjednica njemačke političke organizacije u SAD Maršalov fond.