Si: Spremni smo da čuvamo svjetski poredak

Susret lidera Rusije i Kine šalje snažnu poruku zapadnim saveznicima Ukrajine da su propali njihovi napori da izoluju Moskvu. Vašington je osudio Sijevu posjetu kao pružanje “diplomatskog pokrića” Rusiji da nastavi da čini ratne zločine

16284 pregleda 19 komentar(a)
Simboliku posjete kvari nalog za hapšenje Putina, Foto: Rojters
Simboliku posjete kvari nalog za hapšenje Putina, Foto: Rojters

Vladimir Putin je juče ugostio “dragog prijatelja” Sija Đinpinga na večeri u Kremlju, hvaleći se odnosom sa najmoćnijim saveznikom samo nekoliko dana pošto je izdat međunarodni nalog za hapšenje ruskog predsjednika za ratne zločine u Ukrajini.

To je prvo Sijevo putovanje u inostranstvo otkad je prošlog mjeseca dobio treći mandat. Cilj njegovog sastanka sa Putinom je i produbljivanje ekonomskih veza sa saveznikom kojeg smatra korisnom protivtežom Zapadu i promovisanje uloge Pekinga kao potencijalnog mirotvorca u Ukrajini.

Ruske novinske agencije su sinoć objavile da su razgovori Putina i Sija trajali skoro četiri i po sata i da će se danas nastaviti u formalnom obliku.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je rekao da Sijeva posjeta Rusiji nakon što je Međunarodni krivični sud (MKS) izdao nalog za hapšenje Putina pokazuje da Kina ne smatra da bi Kremlj trebalo da snosi odgovornost za svoje zločine u Ukrajini.

”Umjesto da ih osudi, ona pruža diplomatsko pokriće Rusiji da nastavi da čini te teške zločine”, dodao je.

Rusija, Kina i SAD nisu među 123 članice MKS-a, koje su u obavezi da uhapse Putina ako dođe na njihovu teritoriju.

Moskva poriče optužbe za nezakonitu deportaciju djece iz Ukrajine i tvrdi da je uzela siročad da ih zaštiti. Ruske vlasti su otvorile krivični postupak protiv glavnog tužioca MKS i sudija. Peking je ocijenio da je nalog za hapšenje odraz dvostrukih standarda.

Kineski lider stiže u Kremlj
Kineski lider stiže u Kremljfoto: Reuters

Putin je rekao Siju da uvažava predloge Kine za rješavanja sukoba u Ukrajini i da takođe “blago zavidi” Kini na “veoma efikasnom sistemu za razvoj ekonomije i jačanje države”.

Si je rekao Putinu da je ubijeđen da će ga Rusi podržati na predsjedničkim izborima planiranim za 2024, iako se šef Kremlja još nije izjasnio da li želi još jedan mandat.

”Pod vašim snažnim liderstvom, Rusija je napravila velike korake u svom prosperitetnom razvoju. Siguran sam da će ruski narod nastaviti da vam pruža čvrstu podršku”, rekao je Si.

On je dodao da je Kina, zajedno sa Rusijom, “spremna da odlučno brani međunarodni sistem usredsređen na UN, da čuva svjetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu”.

Ukrajna i SAD su pozvale kineskog lidera da izvrši pritisak na Putina da okonča rat

Kina, koja je objavila predlog od 12 tačaka za rješavanje ukrajinskog sukoba, više puta je odbacila optužbe Zapada da planira da naoruža Rusiju, ali kaže da želi tješnje partnerstvo u oblasti energetike, nakon povećanja uvoza ruskog uglja, gasa i nafte.

Ruski energenti su pojeftinili usljed zapadnih sankcija, što je Kini uštedjelo milijarde dolara, ali su njeni glavni trgovinski partneri i dalje SAD i Evropska unija.

Ukrajina je poručila da bi Kina trebalo da izvrši pritisak na Rusiju da prekine invaziju.

”Očekujemo da Peking iskoristi uticaj na Moskvu da je natjera da prekine agresivni rat protiv Ukrajine”, saopštio je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Bijela kuća je pozvala kineskog lidera da podstakne Putina da poštuje suverenitet Ukrajine i okonča rat.

Si je rekao da kineski mirovni predlog za Ukrajinu, koji je objavljen prošlog mjeseca, odražava globalne stavove.

”Za složene probleme ne postoje prosta rješenja”, napisao je u članku za dnevnik ruske vlade “Rosiskaja gazeta”.

Sa sahrane ukrajinskog dobrovoljca koji je poginuo blizu Bahmuta
Sa sahrane ukrajinskog dobrovoljca koji je poginuo blizu Bahmutafoto: Beta/AP

Ukrajina i njeni zapadni saveznici kažu da bi bilo kakvo primirje samo kupilo vrijeme Putinu za pojačanje uoči planirane ukrajinske kontraofanzive i da Rusija i Kina, ako hoće da poštuju međunarodno pravo, kao što tvrde, moraju da pristanu na povlačenje Rusije.

Kremlj je saopštio da će Putin saopštiti Siju detaljna “pojašnjenja” o stavu Rusije prema ukrajinskom sukobu.

Vašington ističe da Kina nije osudila Rusiju i da joj je pružila ekonomski pojas za spasavanje.

Kremlj naložio zvaničnicima da ne koriste “ajfon”

Putinova administracija je poručila zvaničnicima koji učestvuju u pripremama za predsjedničke izbore u Rusiji 2024. da prestanu da koriste Eplove “ajfone” zbog zabrinutosti da su ti uređaji ranjivi na zapadne obavještajne agencije, objavio je juče dnevnik “Komersant”.

Na seminaru za zvaničnike u organizaciji Kremlja, prvi zamjenik šefa predjedničke administracije Sergej Kirilenko rekao je zvaničnicima da zamijene svoje telefone do 1. aprila, navodi “Komersant”, pozivajući se na neidentifikovane izvore.

”Gotovo je sa ‘ajfonima’, ili ih bacite ili ih dajte djeci”, citirao je list jednog učesnika sastanka.

”Svi će morati to da urade u martu”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je na pitanje u vezi sa tim odgovorio da ne može da potvrdi izvještaj “Komersanta”.

Ministri pravde iz cijelog svijeta sastali su se juče u Londonu da razgovaraju o podršci MKS-u, čiji je glavni tužilac Karim Kan pozvao Rusiju da vrati ukrajinsku djecu i dokaže da radi u njihovom najboljem interesu, kao što tvrdi.

Prigožin pisao Šojguu

Šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin rekao je ministru odbrane Sergeju Šojguu u juče objavljenom pismu da ukrajinska vojska planira ofanzivu sa ciljem odvajanja njegovih snaga Vagner od glavnog tijela ruskih trupa na istoku Ukrajine.

U pismu koje je objavila njegov pres služba, Prigožin je rekao da je ofanziva planirana za kraj marta ili početak aprila, prenio je Rojters. On je tražio od Šojgua da preduzme sve mjere da spriječi da se desi nešto što bi, kako je rekao, imalo “negativne posljedice” za ruske vojne napore u Ukrajini.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Reuters

To je prvi put da je Prigožin objavio takvu korespondenciju sa ministrom odbrane, kojeg je često kritikovao zbog načina vođenja rata.

Rojters navodi da ovaj neobični potez ima dva moguća cilja: da zbuni ukrajinske komandante i pokuša da svali krivicu na Šojgua, a ne na Prigožina, ako navodni ukrajinski manevar uspije.

Prigožin je rekao da u pismu iznosi detalje ukrajinskog plana i sopstvenog predloga za njegovo osujećivanje. Nije kazao kako je saznao za namjere Ukrajine.

On tvrdi da snage Vagnera sada kontrolišu 70 odsto istočnog ukrajinskog grada Bahmut, koji pokušavaju da osvoje od prošlog ljeta u najdužoj i najkrvavijoj borbi jednogodišnjeg rata.

Bonus video: