SAD kritikuju Izrael zbog poništenja zakona o evakuaciji četiri naselja na Zapadnoj obali

Potez Izraela mogao bi otvoriti put povratku naseljenika u napuštena područja okupirane teritorije, što bi predstavljalo još jednu prepreku u nastojanju Palestinaca da osnuju nezavisnu državu

2658 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najbliži saveznik Izraela, Sjedinjene Američke Države, oštro su kritikovale poništenje zakona iz 2005. godine o evakuaciji četiri jevrejska naselja u sjevernom dijelu Zapadne obale.

Taj potez Izraela mogao bi otvoriti put povratku naseljenika u napuštena područja okupirane teritorije, što bi predstavljalo još jednu prepreku u nastojanju Palestinaca da osnuju nezavisnu državu.

Stejt department je sinoć izrazio "ekstremnu uznemirenost" i apelovao na Izrael da se uzdrži od povratka naseljenika, preneo je AP.

Portparol Stejt departmenta Vedant Patel je izjavio da je zakon poništen u "vreme pojačane napetosti" i da su takve zakonske promene "kontraproduktivne naporima da se obnovi neka mera stabilnosti".

On je podsetio da su jevrejska naselja "prepreka za mir i postizanje rešenja (po modelu) dve države".

"To sigurno uključuje stvaranje novih naselja, izgradnju i legalizovanje divljih naselja ili dozvole za izgradnju na privatnoj palestinskoj zemlji duboko na Zapadnoj obali ili u susjedstvu palestinskih zajednica", rekao je Patel i dodao da sve to omogućava poništenje zakona, koji je predstavlja jasnu suprotnost razumijevanja postignutom između Izraela i SAD.

Uz osudu izjave portparola Patela, ambasador Izraela u Vašingotnu Mihael Hercog je pozvan u Stejt department na razgovor koji nije bio unaprijed planiran, navode danas izraelski mediji, uz primjedbu da se tako nešto nije dogodilo više od decenije.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je za "Tajms ov Izrael" (The Times of Israel) da je namjera administracije predsjednika SAD Džozefa Bajdena bila da pojača protest zbog poništenja zakona što će omogućiti ponovno naseljavanje u evakuisanim područjima.

U SAD je objavljeno da je zamjenica državnog sekretara Vendi Šerman ambasadoru Izraela izrazila zabrinutost zbog takvog ishoda glasanja u izraelskom parlamentu, Knesetu.

Dvoje diplomata ocijenilo je da je važno da se obje strane, i izraelska i paletinska, uzdržavaju od "akcija i retorike koje bi još više mogle da rasplamsaju napetost" u vrijeme predstojećeg muslimanskog mjeseca posta Ramazana, jevrejske Pashe i Uskrsa.

To se smatra aluzijom na izjavu ministra finansija Izraela, ultrancionaliste Becelela Smotriča koji početkom ove nedjelje rekao da je paletinski narod "izum" iz prošlog vijeka. Početkom marta Smotrič je pozvao na brisanje jednog palestinskog nasilja. Te izjave SAD su kritikovale.

Izraelski mediji navode da sastanak s izraelskim ambasadorom, iako ga Stejt department nije okarakterisao kao izražavanje protesta, označava dalje pogoršanje odnosa Bajdenove administracije i vlade premijera Benjamina Netanjahua.

Netanjahuova vlada je širenje nasilja postavila u vrh plana svojih prioriteta i već započela proces izgradnje hiljada novih stambenih jedinica i legalizovala devet divljih naselja.

Palestinci planiraju da na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze osnuju nezavisnu državu sa istočnim Jeruslimom kao glavnim gradom.

Izrael je osvojio te teritorije u ratu 1967. i od tada se u desetinama jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnm Jerusalimu naselilo više od 700.000 Jevreja iako veći dio međunarodne zajednice smatra naselja preprekom za mir.

Bonus video: