AP: Matis poslao poruku da se Amerika ne boji Kim Džong Una koji se šepuri nuklearnim mišićima

Tokom posjete vazduhoplovnoj bazi Majnot u srijedu, Matis je razgovarao s oficirima u njihovom podzemnom komandnom centru, ali nije upućivao nikakve prijetnje Pjongjangu, niti se fotografisao s nuklearnim raketama kao što to radi sjevernokorejski lider Kim Džong Un
3 komentar(a)
Džejms Matis, Foto: Reuters
Džejms Matis, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2017. 11:00h

Američki ministar odbrane Džejms Matis posjetio je bazu s nuklearnim oružjem u američkoj državi Sejverna Dakota, posredno šaljući poruku da se SAD ne plaše prijetnji Sjeverne Koreje, navodi agencija Asošiejted pres (AP).

Tokom posjete vazduhoplovnoj bazi Majnot u srijedu, Matis je razgovarao s oficirima u njihovom podzemnom komandnom centru, ali nije upućivao nikakve prijetnje Pjongjangu, niti se fotografisao s nuklearnim raketama kao što to radi sjevernokorejski lider Kim Džong Un.

Njegova posjeta je ipak poslala suptilnu poruku da je Amerika zrela nuklearna sila koja nije zastrašena prijetnjama sjevernokorejskog lidera koji se šepuri svojim nuklearnim mišićima koji se tek razvijaju, navodi AP.

Šef Pentagona je sugerisao da Sjeverna Koreja nema nuklearno oružje koje može da parira američkom arsenalu koje je, iako staro, i dalje sposobno za iznenadno i brzo uništenje ako Kim odluči da prvi napadne.

U jedinom javnom komentaru, Matis je rekao da je njegova posjeta dio nastojanja da se uvjeri da SAD održavaju oružje koje svakog potencijalnog protivnika s nuklearnim oružjem uvjerava da bi napad bio samoubilački.

"Nema nikakve sumnje. Nemojte da pokušavate. Neće djelovati. Ne možete da nas uništite", rekao je Matis novinarima koji su putovali s njim.

U bazi Majnot nalaze se bombarderi B-52 koji mogu da nose nuklearne bombe i interkontinentalne balističke rakete s nuklearnim bojevim glavama, spremne za lansiranje u svakom trenutku.

Sjeverna Koreja je ponovo prijetila uništenjem SAD i Japanu zbog uvođenja novih sanckija UN, poslije šeste nuklearne probe Pjongjanga.

Bonus video: