Indijski parlament diskvalifikovao Gandija - čelnik opozicije osuđen na dvije godine zatvora

Gandi (52) je u četvrtak osuđen na dvije godine zatvora u zapadnoj državi Gudžarat nakon što je proglašen krivim za klevetu u vezi sa govorom iz 2019. u kojem je lopove naveo da se prezivaju Modi

2626 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta podrške vođi indijske opozicije, Foto: Reuters
Sa protesta podrške vođi indijske opozicije, Foto: Reuters

Indijska opoziciona Kongresna partija pretrpjela je u petak veliki udarac kada je parlament diskvalifikovao njenog lidera Rahula Gandija, dan nakon što ga je sud osudio za klevetu zbog komentara koje su mnogi Indijci smatrali uvredljivim za premijera, prenosi Rojters.

Gandii je "diskvalifikovan iz članstva Lok Sabhe", stoji u izvještaju parlamenta, pozivajući se na donji dom tog zakonodavnog tijela.

Gandi (52) je u četvrtak osuđen na dvije godine zatvora u zapadnoj državi Gudžarat nakon što je proglašen krivim za klevetu u vezi sa govorom iz 2019. u kojem je lopove naveo da se prezivaju Modi.

On je to komentarisao tokom kampanje uoči posljednjih opštih izbora na kojima su se premijer Narendra Modi i njegova vladajuća hindu-nacionalistička partija Bharatiia Janata (BJP) vratili na vlast.

Gandi planira da se žali.

Protest u Indiji
Protest u Indijifoto: Reuters

Sudski postupak je podnio član Modijeve vladajuće stranke Purneš Modi, koji se fokusirao na komentar koji je Gandi dao u govoru 2019. kada je govorio o dvojici odbjeglih biznismena, obojica po prezimenu Modi.

Gandija je osudio sud u zapadnoj državi Gujaratu, koji mu je takođe odobrio kauciju i uslovnu kaznu na mjesec dana.

Potomak dinastije koja je Indiji dala tri premijera

Neki od Gandijevih saveznika rekli su da je sudska presuda politički motivisana.

Gandi, potomak dinastije koja je Indiji dala tri premijera, marširao je ove godine širom Indije da oživi političku volju Kongresa.

Gandijev bliski saradnik rekao je da će se lider pridržavati naredbe i da nije ušao u parlament u petak tokom kućnog postupka.

Gandi je bio u zvaničnoj rezidenciji svoje majke Sonje Gandi, koja je predsjednik Kongresne stranke sa najdužim stažem u vrijeme kada je obavještenje parlamenta postalo javno, izjavila su dva poslanika Kongresa.

"Moraće da napusti svoju zvaničnu rezidenciju, ali svaki poslanik ima vremena da se preseli", rekao je jedan poslanik u Kongresu dodajući da se pravni stručnjaci u stranci spremaju da podnesu žalbu višem sudu.

Članovi Kongresne stranke su protestovali

Gandijev bliski saradnik rekao je da se vođa već pridržava sudskog naloga i da nije došao u petak u parlament. Čelnici Kongresne stranke rekli su da se pripremaju žaliti višem sudu. "Ova bitka će se voditi i pravno i politički", rekao je Pavan Khera, portparol stranke.

"Rahul Gandi neće prestati postavljati teška pitanja i razotkrivati ortački kapitalizam i aktivnu ulogu ove vlade u njegovom unaprjeđenju i zaštiti", rekao je. Ranije tokom dana članovi Kongresne stranke u nekim su dijelovima zemlje protestovali protiv Gandijeve osude i dvogodišnje zatvorske kazne.

"Vladajuća stranka se boji uspona Rahula Gandija"

Članovi Kongresne stranke opisali su presudu kao politički motivisanu i okrivili Modijevu vladu i njegovu vladajuću stranku Bharatija Janata (BJP). "BJP se boji uspona Rahula Gandija i on predstavlja direktnu prijetnju Modijevoj vladi", rekao je Pradip Bhatakarija, zastupnik Kongresne stranke iz države Zapadnog Bengala.

Predsjednik BJP-a J. P. Nadda odbacio je optužbe i rekao da je Gandi uvrijedio dio Indijaca koji slučajno imaju isto prezime kao premijer Modi. "Jedna je stvar ispitivati vladu u vezi s politikom, to bi se smatralo zdravom raspravom, ali jasno je da Kongresna stranka nikada nije slijedila takva pravila", rekao je za Rojters.

Nekada dominantni Kongres kontroliše manje od 10% izabranih mjesta u donjem domu parlamenta i desetkovao ga je BJP na dva uzastopna opšta izbora, poslednji put 2019. pod Gandijevim vođstvom.

Sledeći opšti izbori u Indiji zakazani su za sredinu 2024.

Bonus video: