Rusija optužila Azerbejdžan za kršenje sporazuma o prekidu vatre sa Jermenijom

Jermenija i Azerbejdžan sukobili su se 2020. oko kontrole područja Nagorno-Karabaha. Sukob je okončan mirovnim sporazumom kojim je priznata pobjeda snaga Azerbejdžana

3719 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rusija, posrednik u sukobu Azerbejdžana i Jermenije, optužila je danas Baku da je prekršio sporazum o prekidu vatre kojim je okončan rat te dvije zemlje 2020. godine, jer je dozvolio svojim snagama da pređu liniju razgraničenja.

"Danas je jedinica Oružanih snaga Azerbejdžana prešla liniju razgraničenja u okrugu Šuša, kršeći sporazum postignut 2020. godine", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Navedeno je da su azerbejdžanske snage "zauzele jednu lokaciju i počele da postavljaju svoj kamp".

Pripadnici ruskih snaga za održavanje mira na licu mjesta "preduzimaju mjere u cilju sprječavanja napetosti i izbjegavanja međusobnih provokacija suprotstavljenih strana", dodaje se u saopštenju.

Jermenija i Azerbejdžan sukobili su se 2020. oko kontrole područja Nagorno-Karabaha. Sukob je okončan mirovnim sporazumom kojim je priznata pobjeda snaga Azerbejdžana. Dogovor je postignut uz pomoć Rusije.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcijepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odnio 30.000 života.