Borelj: EU nastoji da izbjegne da postane zavisna od Kine kao što je bila od ruskog gasa

Prema njegovim riječima, zbog toga što je Evropa zavisila od ruskog gasa predsjednik Rusije Vladimir Putin je mislio da bi mogao potpuno nekažnjeno da izvede invaziju na Ukrajinu, a da Evropa ne reaguje

5406 pregleda 6 komentar(a)
Žozep Borelj, Foto: Reuters
Žozep Borelj, Foto: Reuters

Evropska unija (EU) nastoji da izbjegne da postane zavisna od Kine kao što je bila od ruskog gasa, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

"Uvidjeli smo da su takve zavisnosti, koje su bile elementi mira, takođe oružje koje se može okrenuti protiv nas", rekao je sinoć Borelj, ukazujući na "pretjeranu zavisnost Evrope od ruskog gasa".

Prema njegovim riječima, zbog toga što je Evropa zavisila od ruskog gasa predsjednik Rusije Vladimir Putin je mislio da bi mogao potpuno nekažnjeno da izvede invaziju na Ukrajinu, a da Evropa ne reaguje.

"Želimo da izbjegnemo da u odnosu sa Kinom postanemo zavisni kao što smo do sada bili od Rusije", rekao je Borel na Ibero-američkom samitu u Dominikanskoj Republici.

Šef diplomatije EU smatra da je 2023. "ključna godina" za zaključivanje sporazuma na drugim mjestima, posebno sa Latinskom Amerikom, s obzirom na samit EU i Zajednice latinoameričkih država i Kariba sredinom jula.