Nastavljena masovna otpuštanja u IT sektoru

Gugl, Meta /Fejsbuk/, Amazon, Majkrosoft i brojne druge kompanije smanjuju broj zaposlenih, a taj trend je indirektno doveo do početka masovne krize, gurajući Banku Silionske doline (SVB) u bankrot

3013 pregleda 1 komentar(a)
Mark Zakerberg, Foto: reuters
Mark Zakerberg, Foto: reuters

Masovna otpuštanja u IT sektoru se nastavljaju, a samo od početka ove godine otkaze je dobilo više od 100 hiljada radnika u velikim tehnološkim kompanijama, a otprilike isto toliko i tokom prošle godine.

Konzervativna procjena iznosi da je 200 hiljada otkaza podijeljeno od početka prošle godine do danas, dok neke procjene idu čak do pola miliona, prenosi portal Indeks.

Gugl, Meta /Fejsbuk/, Amazon, Majkrosoft i brojne druge kompanije smanjuju broj zaposlenih, a taj trend je indirektno doveo do početka masovne krize, gurajući Banku Silionske doline (SVB) u bankrot.

Čelnici ovih kompanija veliki broj otkaza uglavnom pravdavaju argumentom da su previše zapošljavali jer je potražnja za njihovim uslugama naglo rasla tokom pandemije.

Krajem prošle godine, u jednom od prvih masovnih otpuštanja kompanije Meta, čelnik te kompanije Mark Zakerberg je direktno priznao lošu poslovnu procjenu.

"Na početku kovida svijet se naglo preselio na internet, a nagli rast e-trgovine doveo je do ogromnog rasta prihoda. Mnogi ljudi su predviđali da će ovo biti trajno ubrzanje koje će se nastaviti čak i nakon završetka pandemije. I ja sam to smatrao pa sam donio odluku o značajnom povećanju ulaganja. Nažalost, to se nije odigralo onako kako sam očekivao", napisao je Zakeberg u saopštenju zaposlenima.

Veliki talas otkaza u IT sektoru tokom prošle godine i poslovanje lošije od očekivanja bili su okidač za bankarsku krizu sa bankrotom Banke silikonske doline.

Ta banka je uglavnom poslovala sa kompanijama iz tehnološkog sektora, a u njoj su novac držale mnoge kompanije i start up-i.

Kako je prošla godina bila krizna za IT sektor, tako je sve manje ulagača i fondova htjelo da uloži novac u male tehnološke kompanije i start up-e.

Kompanije iz tehnološkog sektora, koje su bile većina klijenata SVB, počele su da povlače novac iz banke kako bi podmirili tekuće troškove. Ova banka je bankrotirala 10. marta.

Bonus video: