Pomilovana Izraelka osuđena na smrtnu kaznu u Emiratima zbog droge

UAE u kojima su zakoni o drogi oštri su kasnije smrtnu kaznu zamijenili doživotnom zatvorskom kaznom

4884 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izraelski zvaničnici saopštili su danas da su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) pomilovali Izraelku koja je prvobitno bila osuđena na smrtnu kaznu zbog posjedovanja droge.

Fida Kidvan je uhapšena početkom 2021. godine sa pola kilograma kokaina za koji je tvrdila da ne pripada njoj, javili su izraelski mediji.

UAE u kojima su zakoni o drogi oštri su kasnije smrtnu kaznu zamijenili doživotnom zatvorskom kaznom.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Izraela Lior Haiat je izjavio da se Fida Kivan prošle noći vratila u Izrael nakon pomilovanja.

Kabinet predsjednika Izraela Isaka Hercoga je saopštio da je Izraelka pomilovana na Hercogovu molbu upućenu predsjedniku Emirata šeiku Muhamedu bin Zajedu al-Nahjanu, koji je pristao da je oslobodi kao "gest dobre volje".

Zvaničnici UAE nisu odmah komentarisali slučaj Izraelke koji je bio je test za početak veza dvije zemlje.

Izraelka je uhapšena ubrzo nakon normalizovanja odnosa Izraela i UAE pod posredstvom SAD na osnovu takozvanih Sporazuma Avram.

Od tada su odnosi dvije zemlje uspešno razvijeni, obim trgovine raste i izraelski turisti masovno posećuju Dubai.

Izraelski mediji su objavili da je Fida Kidvan koja je posedovala foto studio u Haifi na sjeveru Izraela došla u Dubai da radi na poziv poznanika Palestinca. Ona je ubrzo uhapšena jer je tokom pretrage njenog stana nađena droga.

U Emiratima postoji smrtna kazna za neka krivična djela, uključujući krijumčarenje droge.

Najstroža kazna se, međutim, rijetko primenjuje u toj zemlji i poslednja je izvršena 2017. godine, kada je čoveka optuženog za otmicu, silovanje i ubistvo osmogodišnjaka pogubio streljački vod.

Bonus video: