Najmanje 29 migranata stradalo u tri nesreće kod obala Tunisa

Većina afričkih migranata dolazi u Tunis, odakle pokušava morem da stigne do Evrope

2456 pregleda 0 komentar(a)
Neki od migranata iz Afrike na spasilačkom brodu, Foto: REUTERS
Neki od migranata iz Afrike na spasilačkom brodu, Foto: REUTERS

Najmanje 29 migranata iz zemalja podsaharske Afrike stradalo je u potonuću tri čamca kod obala Tunisa, saopštila je danas tamošnja obalska straža.

Pronađeno je 29 tela, a obalska straža je spasila 11 ilegalnih migranata iz nekoliko afričkih nacija posle potonuća njihovih čamaca kod obale centralno-istočnog dijela Tunisa, navodi se u saopštenju.

Obalska straža je pronašla prvi čamac sa 19 tijela oko 58 kilometara od obale. U drugom je bilo osam tijela, a u trećem dva tijela.

Većina afričkih migranata dolazi u Tunis, odakle pokušava morem da stigne do Evrope. Obala Tunisa se nalazi manje od 150 kilometara od italijanskog ostrva Lampeduza.

Povezani članci

26. Mart 2023.

U brodolomu kod Tunisa poginulo 19 migranata

Italijanska premijerka Đorđa Meloni pozvala je u petak u Briselu Evropsku uniju (EU) da podrži Tunis, koji se suočava sa ozbiljnom finansijskom krizom, jer postoji mogućnost da se "pokrene talas migracija bez presedana" ka Evropi.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj ocijenio je nedavno da je u Tunisu situacija "veoma opasna", pominjući čak i rizik od "kolapsa" države, što bi izazvalo "migracione tokove" ka EU.

Tunis je odbacio tu ocjenu, smatrajući je preuveličanom.

Bonus video: