Šef policije Kolumbije: Policajci se borili protiv kriminala egzorcizmom

"Postojanje đavola je izvjesno. Vidio sam ga, osjetio sam ga", rekao je Sanabria u intervjuu za časopis Semana, krsteći se pri svakom pominjanju demona

8369 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Šef kolumbijske policije, Henri Sanabria poznat po provokativnim izjavama, izjavio je danas da je zajedno sa drugim policajcima pribjegao egzorcizmu i molitvi u borbi protiv kriminala i njegovih moćnijih predstavnika kao što je Pablo Eskobar.

U svojoj kancelariji punoj raspeća, kipova Bogorodice i drugih katoličkih simbola, general Sanabria je rekao da su te vrste verske prakse pomogle policiji tokom više od 50 godina oružanog sukoba.

On je posebno podsjetio na operacije tokom kojih su ubijeni kokainski baron Pablo Eskobar (1993), vođa organizacije FARK-a pod nadimkom "Mono Džodžoj" (2010) i vođa gerile Alfonso Kano (Kano), 2011. godine.

"Postojanje đavola je izvjesno. Vidio sam ga, osjetio sam ga", rekao je Sanabria u intervjuu za časopis Semana, krsteći se pri svakom pominjanju demona.

Njegove izjave u kojoj pominje navode iz Biblije postale su popularne na društvenim mrežama u Kolumbiji, zemlji sa katoličkom tradicijom.

Šef policije je rekao da su počinioci zločina koristili veštičarenje i ispričao nekoliko anegdota, uključujući i onu o oficiru koji je navodno "pucao dok se molio" i tako ubio jednu od navodnih "vještica".

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro reagovao je rekavši da svi znaju za vjerovaranja generala.

"Znamo za vjerovanja generala i trudimo se da to ne utiče na naša pravila. Mislim da on poštuje ta pravila", rekao je Petro.

Sanabria se ranije izjasnio protiv abortusa, koji je u Kolumbiji legalan do 24. nedjelje trudnoće, i upotrebe kondoma, koju smatra "metodom vrste abortusa".

Druge njegove izjave izazvale su kontroverze, među njima je Noć veštica koju smatra "satanskim" praznikom.