Sjeverna Koreja ispalila dvije rakete uoči dolaska američkog nosača aviona u Južnu Koreju

Američki nosač avona i brodovi trebalo bi sjutra da stignu u južnokorejsku luku Busan

7922 pregleda 2 komentar(a)
Sa ranijeg lansiranja, Foto: Reuters
Sa ranijeg lansiranja, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2023. 12:37h

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Nimc započeo je danas zajedničke vježbe sa južnokorejskim snagama kod južne obale Korejskog poluostrva, nekoliko sati nakon što je, kako je saopštila južnokorejska vojska, Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa u more.

To je sedmi raketni test ovog mjeseca.

Portparol južnokorejske mornarice Jang Do Jang rekao je da su vježbe "usmjerene na izoštravanje zajedničkih operativnih sposobnosti i demonstraciju posvećenosti SAD da odbrani svog saveznika čitavim spektrom opcija, uključujući nuklearnu", a zbog eskalacije "nuklearnih i raketnih prijetnji Sjevera".

Američki nosač avona i brodovi trebalo bi sjutra da stignu u južnokorejsku luku Busan.

Vojska Južne Koreje saopštila je da su dvije rakete jutros oko 8.00 ispaljene sa zapada Sjeverne Koreje i da su letjele oko 370 kilometara prije nego što su pale u more.

U saopštenju se navodi da su rakete letjele nepravilnom putanjom i dostigle maksimalnu visinu od 50 kilometara i pale van ekskluzivne ekonomske zone Japana, prenosi AP.

Japanska vlada uložila je "snažan protest" Sjevernoj Koreji, rekavši da njena raketna lansiranja ugrožavaju bezbjednost i mir Japana, regiona i međunarodne zajednice.

Pjongjang je tokom prošle godine imao rekordnu godinu proba naoružanja i povećao je svoje nuklearne prijetnje, na šta su SAD i Južna Koreja pojačale bezbjednosnu saradnju, piše AFP.

Sjeverna Koreja je samu sebe prošle godine proglasila "nepovratnom" nuklearnom silom, a sjevernokorejski vođa Kim Džong Un nedavno je pozvao na "eksponencijalno" povećanje proizvodnje oružja, uključujući i taktičkog nuklearnog.

Bonus video: