Rusija upozorila Jermeniju da će prihvatanje nadležnosti MKS negativno uticati na njihove odnose

Nalog MKS ima potencijal da zakomplikuje Putinove globalne planove putovanja u slučaju da je zemlja u koju želi da putuje zvanična potpisnica Rimskog statuta

7257 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rusija je upozorila Jermeniju na "ozbiljne posledice" ako se potčini nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koji je izdao nalog za hapšenje predsjednika Vladimira Putina, javila je novinska agencija RIA.

MKS je izdao nalog ovog mjeseca, optužujući Putina za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine djece iz Ukrajine, potez koji je Kremlj osudio kao besmislenu i nečuvenu odluku.

Jermenija, tradicionalni ruski saveznik čije su veze sa Moskvom oslabile otkako je Putin naredio da se izvrši invazija na Ukrajinu, ide ka tome da postane država potpisnica Rimskog statuta, međunarodnog ugovora kojim je ustanovljen MKS.

RIA, državna ruska novinska agencija, prenijela je riječi izvora iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova koji je kazao da Moskva smatra da su planovi Jermenije u vezi MKS "neprihvatljivi", prenosi Rojters.

Rečeno je da je Rusija upozorila Jerevan na "izuzetno negativne posledice" po bilateralne odnose ako se nastavi sa planom ratifikacije statuta od strane jermenskog parlamenta, nakon što ga odobri ustavni sud.

"Moskva smatra da su planovi zvaničnog Jerevana da potpiše Rimski statut MKS apsolutno neprihvatljivi, nakon nedavnih nezakonitih i pravno ništavnih naloga tog suda protiv ruskog rukovodstva“, riječi su izvora iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova koje je saopštila RIA.

Iz Jermenije nije bilo hitne reakcije.

Nalog MKS ima potencijal da zakomplikuje Putinove globalne planove putovanja ukoliko je zemlja u koju želi da putuje zvanična potpisnica Rimskog statuta.

Zemlje u koje bi Putin mogao da putuje ove godine su Južna Afrika i Turska, a ruski lider je u prošlosti redovno putovao širom bivšeg Sovjetskog Saveza, uključujući Jermeniju gdje Rusija ima mirovne trupe i vojnu bazu.

Odnosi Moskve sa Jerevanom pogoršali su se poslednjih mjeseci, zbog, kako Jermenija kaže, neuspjeha Rusije da u potpunosti poštuje sporazum o prekidu vatre iz 2020., koji je pomogao da se okonča rat oko Nagorno-Karabaha.

Moskva je branila akcije svojih mirovnih snaga, koje do sada nisu intervenisale sa cilem da prekinu, kako Jermenija kaže, djelimičnu blokadu od strane azerbejdžanskih aktivista Nagorno-Karabaha.

Rusija je dio pakta o međusobnoj odbrani sa Jermenijom i bila je tradicionalni posrednik u regionu Južnog Kavkaza, ali se suočava sa sve većom konkurencijom za uticaj iz Sjedinjenih Država, Evropske unije i Turske.

Bonus video: