Netanjahu popustio, borba se nastavlja

Izraelska vlada je odgodila planove za reformu pravosuđa usljed najteže krize posljednjih godina koja je dostigla vrhunac u nedjelju veče kada je premijer smijenio ministra odbrane zbog protivljenja nacrtu zakona

14596 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnjih protesta u Jerusalimu, Foto: Rojters
Sa jučerašnjih protesta u Jerusalimu, Foto: Rojters

Premijer Benjamin Netanjahu juče je odgodio za sljedeći mjesec odluku o spornim planovima za reformu pravosuđa iz straha da najteža izraelska nacionalna kriza posljednjih godina ne rasturi njegovu koaliciju ili ne preraste u nasilje.

"U želji da spriječim podjele u državi, odlučio dam da odgodim drugo i treće čitanje kako bismo postigli široki konsenzus", rekao je Netanjahu sinoć u obraćanju preko televizije, prenio je Rojters. On je taj potez opisao kao "šansu da se izbjegne građanski rat".

Premijer je rekao da "nije spreman da podijeli državu na komade" i da će "prevrnuti svaki kamen da pronađe rješenje", prenio je "Gardijan".

Nije jasno u kojoj mjeri će odgađanje do sljedeće sjednice parlamenta zadovoljiti i jednu i drugu stranu ili ublažiti krizu za koju je šef vojske juče rekao da je drugačija od svih ranijih.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahufoto: Reuters

Ultradesničarski koalicioni partner, ministar bezbjednosti Itamar Ben - Gvir, rekao je da je pristao na odgađanje u zamjenu za dogovor o formiranju Nacionalne garde pod njegovim ministarstvom, što je potez koji oponenti oštro kritikuju kao forminraje njegove sopstvene milicije.

Protivnici plana za jačanje kontrole parlamenta nad pravosudnim procesima vide ga kao prijetnju za demokratiju i pokrenuli su ogromne proteste protiv njega. Pristalice zakona, uključujući ultradesničarske fudbalske navijače, organizovale su kontraproteste širom zemlje, a policija je saopštila da jača svoje redove nakon što su se na društvenim mrežama pojavile prijetnje nasilnim napadima na ljevičarske Izralece.

Povezani članci

12. Mart 2023.

Izrael na putu da postane diktatura

Tri mjeseca neprekidnih i rastućih demonstracija kulminirali su juče generalnim štrajkom širom zemlje. Glavni izraelski sindikat Histadrut otkazao je štrajk nakon Netanjahuove objave. Čelnik sindikata je pohvalio premijerovu odluku da odloži plan i ponudio pomoć u formiranju reforme uz obistranu saglasnost.

Opozicioni lider Beni Ganc je rekao da je odluka "bolje ikad nego nikad," ali da neće praviti kompromis oko "osnova demokratije" u bilo kom dijalogu o novom zakonu.

Načelnik generalštaba, general-potpukovnik Herci Halevi, rekao je juče: "Nismo do sada imali situaciju da se spoljne prijetnje usložnjavaju, dok se kod kuće sprema oluja".

Jerusalim
Jerusalimfoto: Reuters

Netanjahu, koji je na Tviteru pozvao obje strane da izbjegavaju nasilje, pokušava da sačuva svoju nacionalističko-vjersku koaliciiju nakon što je njegova odluka u nedjelju da smijeni ministra odbrane zbog protivljenja planovima podstakla masovne proteste tokom noći.

Vlada kaže da je reforma potrebna da bi se obuzdale sudije aktivisti i uspostavila odgovarajuća ravnoteža između izabrane vlade i pravosuđa, dok protivnici smatraju da ona podriva pravnu kontrolu i ravnotežu i prijeti izraelskoj demokratiji.

Ben-Gvir i ministar finansija Bezalel Smotrih kažu da se sprovođenje plana mora nastaviti, naglašavajući tenzije unutar Netanjahuove koalicije. Smotrih je pozvao pristalice da se pridruže protestima poručivši "nećemo im dopustiti da nam ukradu glas i našu zemlju".

Povezani članci

19. Februar 2023.

Državu ne treba blisko povezivati sa religijom

Međutim, ministar pravde Jariv Levin, koji predvodi taj proces, rekao je da će kao član Netanjahuove stranke Likud poštovati svaku odluku koju donese premijer.

"Situacija u kojoj svako radi ono što želi mogla bi dovesti do pada vlade i kolapsa Likuda", naveo je u saopštenju.

Bijela kuća je sinoć saopštila da Sjedinjene Američke Države pozdravljaju odluku o odgađanju spornih planova i pozivaju izraelske lidere da pronađu kompromis što prije. Ranije juče, iz Bijele kuće je saopšteno da je predsjednik SAD Džo Bajden u razgovoru sa Netanjahuom izrazio zabrinutost povodom situacije u Izraelu.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli pohvalio je odluku Izraela i naglasio značaj "kontrole i ravnoteže".

Privođenje demonstranata u Jerusalimu
Privođenje demonstranata u Jerusalimufoto: Reuters

Odluku premijera pozdravio je i izraelski predsjednik Isak Hercog, koji je u rijetkom miješanju u politiku ranije juče pozvao Netanjahua da zarad nacionalnog jedinstva zaustavi reformu pravosuđa.

Netanjahu, kojem se sudi zbog optužbi za korupciju, obećao je da će osigurati zaštitu građanskih prava, ali nije odustao od centralne ideje reformi.

Međutim, upozorenje Hercoga, čija je funkcija uglavnom ceremonijalna, naglasilo je uzbunu zbog predloga koji bi pojačali političku kontrolu nad imenovanjem sudija i omogućili parlamentu da nadglasa Vrhovni sud.

Ministar odbrane je pozvao vladu da stopira planove upozorivši da duboka podjela koju su izazvali u izraelskom društvu pogađa vojsku i prijeti nacionalnoj bezbjednosti

Ono je uslijedilo nakon dramatične noći protesta u gradovima širom Izraela pošto je Netanjahu objavio da smjenjuje ministra odbrane Joava Galanta zbog protivljenja planovima.

Galant je pozvao vladu da stopira planove upozorivši da duboka podjela koju su izazvali u izraelskom društvu pogađa vojsku i prijeti nacionalnoj bezbjednosti. Njegova smjena je podstakla optužbe da vlada žrtvuje nacionalni interes zarad svog.

Kriza, jedna od najgorih u domaćoj političkoj istoriji Izraela, desila se usred eskalacije nasilja na Zapadnoj obali, gdje je tokom prošle godine ubijeno više od 250 palestinskih napadača i civila i više od 40 Izraelaca.

Opozicioni poslanici su rano juče u parlamentu napali Simhu Rotmana, predsjednika odbora koji predvodi inicijativu za reformu, uz povike "Sramota! Sramota!"

"Ovo je neprijateljsko preuzimanje države Izrael. Ne treba nam Hamas, ne treba nam Hezbolah", rekao je jedan poslanik Rotmanu kada je ustavni odbor odobrio da ključni nacrt zakona ide na ratifikaciju.

Bonus video: