U Sjevernoj Koreji zatvoren grad s 200.000 ljudi

"Grad će ostati zatvoren dok se ne pronađu sva 653 metka“, rekao je korejskoj službi RFA anonimni stanovnik sjeverne pokrajine Rjangang, u kojoj se nalazi grad Hesan

5836 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un zatvorio je cio grad na sjeveru zemlje, Hesan, nakon što su nestala 653 metka tokom nedavnog povlačenja vojske.

Službenici redom pretražuju kuće u gradu koji ima oko 200.000 stanovnika, rekla su dva izvora za Radio Free Asia, prenosi Euroweeklynews.

"Grad će ostati zatvoren dok se ne pronađu sva 653 metka“, rekao je korejskoj službi RFA anonimni stanovnik sjeverne pokrajine Rjangang, u kojoj se nalazi grad Hesan.

Municija za jurišnu pušku nestala je kada su se vojnici 7. korpusa Korejske narodne armije povlačili iz područja oko grada, koji se nalazi na granici s Kinom. Vojnici su tu bili stacionirani 2020. zbog zatvaranja granice tokom pandemije kovida, prenosi N1.

Kada se incident dogodio, vojnici ga prvo nisu prijavili, već su sami pokušali da pronađu nestale metke.

"Ali kad nisu mogli da ih pronađu, obavijestili su stanovnike i započeli rigoroznu potragu", rekao je anonimni izvor.

Policija i vojska započeli su istragu, zatvorili grad i pretražuju kuću po kuću. Tamošnji zakon osobama koje neovlašćeno posjeduju ili prenose municiju ili oružje propisuje kaznu prisilnog rada na više od tri godine. Stanovnici su zabrinuti da će vlasti, ako ne bude pronađena municija, nasumično kazniti nekoga ko bi mogao da bude potpuno nevin, rekao je izvor.