Netanjahu između dvije vatre

Izraelski premijer je odlukom da odloži planove za reformu pravosuđa kupio sebi vrijeme, ali je i dalje daleko od rješenja situacije u kojoj je sa jedne strane suočen sa prohtjevima saveznika iz ekstremne desnice a sa druge sa masovnim protestima

13171 pregleda 2 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: REUTERS
Benjamin Netanjahu, Foto: REUTERS

Benjamin Netanjahu je odložio obračun oko reformi pravosuđa koje su izazvale nerede u Izraelu, ali je i dalje uhvaćen između, sa jedne strane, ekstremno desničarskih saveznika čija mu je podrška potrebna kako bi ostao premijer i ogromnog talasa otpora tim planovima sa druge strane.

On je u ponedjeljak pokleknuo pred masovnim protestima, štrajkovima i apelima političkih lidera i stranih saveznika da odloži realizaciju ključne politike njegove nacionalističko-desninačrske koalicije: zakona koji pojačava vladinu kontrolu nad pravosuđem.

Povezani članci

28. Mart 2023.

Netanjahu popustio, borba se nastavlja

Međutim, Rojters ističe da nema naznaka da je ijedna strana spremna da se povuče prije sljedećeg zasjedanja parlamenta narednog mjeseca, ili da 73-godišnji lider partije Likud može pronaći kompromis koji će ga zadržati na vlasti a da pritom dodatno ne pocijepa izraelsko društvo.

”Netnjahu je zaglavljen”, kazao je za Rojters njegov nezvanični biograf, Anšel Fefer. “Suočen je sa stepenom otpora i protesta kakve nikada nije zamišljao”.

Izrael protesti
foto: REUTERS

To pokazuje dilemu sa kojom se suočava izraelski premijer sa najdužim stažom, koji je prošle godine uspio da se vrati na političku scenu gurnuvši u stranu aktuelni korupcionaški skandal i političke umrlice koje su mu pisane nakon što je njegova posljednja koalicija propala 2020.

Netanjahu je, dok je u televizijskom obraćanju saopštavao da će odložiti zakon o pravosuđu, citirao mudraca Solomona rekavši da će produžiti ruku u cilju dijaloga. “Ne želim da pocijepam zemlju na dva dijela... ne suočavamo se sa neprijateljima već sa našom braćom”, kazao je on.

Ipak, pored forsiranja zakona za koji su istraživanja pokazala da je izuzetno nepopularan, on je zatim okarakterisao svoje protivnike kao ekstremističku manjinu koja “podstiče građanski rat”.

Netanjahu mora birati između pokušaja da kupi još vremena kako bi primorao neumoljive koalicione partnere da odstupe, rušenja opozicije parlamentarnom većinom ili ubjeđivanja nekog od njenih opreznih lidera da zamijene njegove partnere u novoj vladi

Tako žestok ton ne ukazuje samo na to koliko su visoki ulozi za premijera koji se nada da će produžiti svoju 15-godišnju vladavinu koja se od 1990-ih proteže kroz šest koalicija. To, kako navodi Rojters, takođe ukazuje na probleme sa kojima se suočava Izrael usljed nove bezbjednosne krize na Zapadnoj obali i sa koalicijom koja je izazvala uzbunu među starim saveznicima nakon što je došla na vlast na petim izborima organizovanim tokom manje od četiri godine.

Budući da istraživanja pokazuju da bi njegova koalicija izgubila sve nove izbore, Netanjahu ne može računati na veliku podršku starih saveznika koji su i dalje ogorčeni.

”Imamo loša iskustva iz prošlosti stoga ćemo se prvo pobrinuti da nema trikova ili blefiranja”, kazao je opozicioni lider Jair Lapid, bivši koalicioni partner Netanjahua, komentarišući njegovu odluku da odloži zakon.

Bivši pripadnik elitne jedinice specijalnih snaga čiji je stariji brat Joni ubijen dok je predvodio misiju spasavanja otetih putnika u Entebeu 1976. godine, Netanjahu ne izražava pretjeranu zainteresovanost za decenijsku viziju palestinske države pored Izraela.

Pregovori između Izraela i Palestine, kojim posreduju Sjedinjene Države, obustavljeni su 2014. godine dok je on bio na vlasti i zasada nema izgleda da će biti nastavljeni.

Bezbjednosni jastreb, Netanjahu računa na osnovne instinkte svoje biračke baze u prašnjavim gradovima i naseljima daleko od svjetala modernog Tel Aviva.

Međutim, izbor mu je sužen. On mora birati između pokušaja da kupi još vremena kako bi primorao neumoljive koalicione partnere da odstupe, rušenja opozicije parlamentarnom većinom ili ubjeđivanja nekog od njenih opreznih lidera da zamijene njegove partnere u novoj vladi, kazao je Fefer za britansku agenciju.

Izrael protesti
foto: REUTERS

Situaciju dodatno komplikuje to što se i on sam bori protiv optužbi za korupciju u kojima se navodi da je nezakonito primao poklone i pravio regulatorne usluge u zamjenu za pozitivno izvještavanje u medijima.

Netanjahu opisuje te slučajeve kao politički motivisane, odbacuje optužbe i kaže da nijesu povezani sa njegovom reformom pravosuđa.

Za razliku od prethodnih koalicija on sada ne može da manevriše između frakcija sa lijeve i desne strane.

Umjesto toga, čovjek koji je više od dvije decenije smatran rušiteljem liberalnog mišljenja sada je na lijevom krilu u sopstvenoj vladi.

Njegovi koalicioni partneri su između ostalog i ekstremno desničarske pristalice jevrejskih naseljenika, koji su zaprepastili strane saveznike Izraela oštrim izjavama o Palestincima.

Kako bi pridobio njihovu podršku, Netanjahu im je u vladi dao ključne pozicije odgovorne za finansije i unutrašnje poslove, i obećao je da će osnovati jedinicu nacionalne garde za koju kritičari strahuju da će postati desničarska milicija.

Međutim, kako put dalje postaje sve teži, djeluje kao da u ovom trenutku nema još puno toga što im može obećati.

Bonus video: