Kina zaprijetila protivmjerama ako dođe do sastanka zvaničnika Tajvana i SAD

Diplomatski pritisak na Tajvan je nedavno pojačan, a Peking skoro svakodnevno šalje vojne borbene avione ka ostrvu

5717 pregleda 0 komentar(a)
Caj Ingven, Foto: Reuters
Caj Ingven, Foto: Reuters

Kina je zaprijetila "odlučnim protivmjerama" ukoliko dođe do sastanka tajvanske predsjednice Caj Ingven i predsjednika Predstavničkog doma SAD Kevina Makartija tokom u Los Anđelesu.

Caj bi trebalo da u Njujork stigne 30. marta, na putu do Gvatemale i Belizea, a očekuje se da će 5. aprila boraviti u Los Anđelesu u povratku na Tajvan, kada je predviđeno da se sastane sa Makartijem.

Diplomatski pritisak na Tajvan je nedavno pojačan, a Peking skoro svakodnevno šalje vojne borbene avione ka ostrvu.

Ranije ovog mjeseca, Honduras je uspostavio diplomatske odnose sa Kinom, pa sada Tajvan kao suverenu državu priznaje samo 13 zemalja.

Portparolka kineskog ministarstva za poslove sa Tajvanom Žu Fenglijan na konferenciji za novinare danas je osudila to što će Caj svraćati u SAD na putu ka Centralnoj Americi i zahtijevala da se "nijedan američki zvaničnik ne sastane sa njom".

"Čvrsto se protivimo tome i preduzećemo odlučne kontramere", rekla je Žu.

SAD bi, dodala je, trebalo da se "uzdrže od organizovanja tranzitnih posjeta Caj Ingven, pa čak i od kontakta, i da preduzmu konkretne akcije da ispune svoju formalnu obavezu da neće podržavati nezavisnost Tajvana".

Tranzitne posjete SAD tokom širih međunarodnih putovanja tajvanske liderke bile su rutinske tokom godina.

Tokom tih nezvaničnih posjeta posljednjih godina, Caj se sastajala sa članovima Kongresa i tajvanskom dijasporom.

Caj je svraćala u SAD šest puta između 2016. i 2019. prije nego što je prestala sa posjetama drugim zemljama zbog pandemije koronavirusa. Kina je uvijek usmeno reagovala na posjete.

Međutim, planirani sastanak sa Makartijem izazvao je bojazan od ozbiljnije reakcije jer su tenzije na liniji Peking-Vašington porasle.

Bonus video: