Rusija i Kina pozivaju na podršku iranskom nuklearnom sporazumu

Američki predsjednik Donald Tramp smatra sporazum suviše mekim prema Iranu i prijeti da ponovo uvede ekonomske sankcije Teheranu
66 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Jermakov, Foto: Reuters
Vladimir Jermakov, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2018. 14:49h

Rusija je pozvala danas učesnike foruma Ujedinjenih nacija o neširenju nuklearnog oružja da podrže krhki iranski nuklearni sporazum i da potpišu deklaraciju koju je Rusija napisala zajedno sa Kinom.

Šef odjeljenja za kontrolu naoružanja i neširenje nuklearnog oružja u ruskom ministarstvu spoljnih poslova Vladimir Jermakov pozvao je zemlje koje podržavaju taj sporazum s Iranom da "ne ostanu nijeme u nadi da će se situacija riješiti kako tako".

U govoru u Ženevi na pripremnom sastanku za Konferenciju za ispitivanje Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, predviđenu 2020. godine ruski zvaničnik je opisao sporazum postignut 2015. između Irana i šest velikih sila kao "dosta krhki kompromis".

Američki predsjednik Donald Tramp smatra sporazum suviše mekim prema Iranu i prijeti da ponovo uvede ekonomske sankcije Teheranu ukoliko evropske potpisnice sporazuma ne zaoštre neke tačke prije 12. maja.

Rusija i Kina, koje podržavaju iranski nuklearni sporazum, smatrajući da on sprječava Iran da dođe do atomskog oružja, sastavile su deklaraciju u kojoj ističu svoju neupitnu podršku za potpunu i efikasnu primjenu tog sporazuma.

Jermakov je izrazio očekivanje da će na sastanku u Ženevi ta deklaracija naići na podršku učesnica.

U aluziji na predsjednika Trampa on je rekao da bi svaki pokušaj izmjene teksta nuklearnog sporazuma radi jedne određene osobe neizbježno imalo vrlo "negativne posljedice za regionalnu stabilnost i bezbjednost".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je juče u Pekingu da će Kina i Rusija da se suprotstave svakoj "sabotaži" iranskog sporazuma. Evropski zvaničnici takođe nastoje da spasu taj sporazum.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je u posjeti Vašingtonu gdje se nada da će ubijediti Trampa da ne sprovede u djelo svoju prijetnju da će SAD izaći iz sporazuma. Njemačka kancelarka Angela Merkel očekuje se u petak u SAD-u kada će, kako se očekuje, takođe biti riječi o iranskom nuklearnom sporazumu.

Bonus video: