Traži se pauza u istraživanju vještačke inteligencije i Mask među potpisnicima: "Veliki rizik za čovječanstvo"

Sem Altman, izvršni direktor kompanije OpenAI, koja je stvorila ChatGPT, rekao je da je "malo zastrašen" svojom tvorevinom ukoliko bi bila upotrijebljena za dezinformacije velikih razmjera ili sajber napade

10697 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ilon Mask i stotine svjetskih stručnjaka potpisali su danas apel u kome se traži šestomjesečna pauza u istraživanju vještačke inteligencije, ukazjući na "velike rizike za čovječanstvo".

Apel se odnosi na tehnologiju moćniju od ChatGPT-ija četiri, modela otvorene vještačke inteligencije pokrenutog sredinom marta.

U peticiji objavljenoj na sajtu futureoflife.org oni traže moratorijum u istraživanjima dok se ne uspostavi sistem bezbjednosti, uključujući i specijalna regulatorna tijela za nadzor sistema vještačke inteligencije i tehnika koje će pomoći da se razlikuje realno od vještačkog, kao i institucije sposobne da upravljaju "dramatičnim ekonomskim i političkim poremećajima (posebno za demokratiju) koje će vještačka inteligencija izazvati".

Peticija okuplja ličnosti koje su već javno izrazile strahovanja prema nekontrolisanoj vještačkoj inteligenciji koja bi prevazišla ljudska bića, a među njima su pored Ilona Maska, vlasnika Tvitera i osnivača Spejseksa i Tesle, suosnivač Epla Stiv Voznijak, član laboratorije vještačke inteligencije Gugla DipMajnd (Deep Mind), šef kompanije Stability AI Emad Mostak-konkurent kompaniji OpenAI, kao i stručnjaci za vještačku inteligenciju na američkim univerzitetima, inženjeri Majrkosofta i drugi.

Sem Altman, izvršni direktor kompanije OpenAI, koja je stvorila ChatGPT, rekao je da je "malo zastrašen" svojom tvorevinom ukoliko bi bila upotrijebljena za dezinformacije velikih razmjera ili sajber napade.

"Kompaniji je poterbno vrijeme d3a se prilagodi", rekao je on sredinom marta za Ej-Bi-Si Njuz.

"Posljednjih meseci vidjeli smo kako se laboratorije vještačke inteligencije zatvaraju u nekontrolisanoj trci da razviju i primijene sve moćniji digitalni mozak koji niko, čak ni njegovi kreatori, ne mogu da razumiju, da predvide ili kontrolišu na pozudan način, navodi se u peticiji.

Autori peticije se pitaju da li treba da ostave mašinama da "preplave naše kanale informacija propagandom i lažima", da li treba da automatizuju sva radna mjesta, da razviju umove koji nisu ljudski, koji bi jednog dana mogli da budu brojniji, inteligentniji i da zamijene ljude.

"Da li treba da rizikujemo gubitak kontrole nad našom civilizacijom", pitaju se oni, navodeći da odluke o tome ne treba da donose lideri tehnoloških firmi.