Bin Zajed al Nahjan imenovao najstarijeg sina i braću na najviše položaje u UAE

Bin Zajed el Nahjan, koji je prošle godine postao predsjednik UAE i vladar Abu Dabija, imenovao je svog brata šeika Mansura za potpredsjednika države, a tu funkciju obavlja i vladar Dubaija, šeik Mohamed bin Rašid al Maktum, prenosi agencija Rojters

3057 pregleda 2 komentar(a)
Mohamed Bin Zajed al Nahjan, Foto: Shutterstock
Mohamed Bin Zajed al Nahjan, Foto: Shutterstock

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan imenovao je svog najstarijeg sina, šeika Haleda za prestolonasljednika Abu Dabija, a svoju braću na najviše položaje u zemlji, javili su državni mediji.

Bin Zajed el Nahjan, koji je prošle godine postao predsjednik UAE i vladar Abu Dabija, imenovao je svog brata šeika Mansura za potpredsjednika države, a tu funkciju obavlja i vladar Dubaija, šeik Mohamed bin Rašid al Maktum, prenosi agencija Rojters.

Druga dva brata, Tahnuna bin Zajeda el Nahjana i Hazu bin Zajeda el Nahjana, predsjednik UAE je imenovao za zamjenike vladara Abu Dabija. Tahnun bin Zajed el Nahjan je savjetnik za nacionalnu bezbjednost UAE i kontroliše veliko poslovno carstvo.

Potezi lidera UAE, prema ocjeni Rojtersa, vjerovatno će dodatno centralizovati vlast u Abu Dabiju, glavnom gradu federacije sa sedam emirata, poznatom po ogromnom bogatstvu od nafte. Dubai je poslovni i turistički centar Persijskog zaliva.

UAE, zemlja sa manje od 10 miliona stanovnika, ponosi se svojom političkom i ekonomskom stabilnošću, ima jedan od najviših prihoda po glavi stanovnika u svijetu, a većinu radne snage čine milioni radnika iz inostranstva.

Bonus video: