Donijeta osuđujuća presuda za ubistvo snimateljke na setu filma "Rđa"

Presuda je označila korak naprijed za državne tužioce koji su se borili sa pravnim nedoumicama, otkako su u januaru podigli optužnicu

11590 pregleda 1 komentar(a)
Halina Hačins, Foto: REUTERS
Halina Hačins, Foto: REUTERS

Sudija iz Santa Fea prihvatila je sporazum o priznanju krivice Dejva Holsa, donoseći prvu presudu za smrt snimateljku Halinu Hačins 2021. godine tokom snimanja vestern filma "Rđa" (Rust) u Novom Meksiku.

Dejv Hols, prvi pomoćnik reditelja filma "Rđa", kazao je da prihvata dio sporazuma za prekršajnu optužbu za nesavjesno korišćenje smrtonosnog oružja za njegovu ulogu u Hačinsovoj smrti, prenosi Rojters.

Sudija okružnog suda u Santa Feu Meri Marlou Somer osudila je Holsa, koji je bio odgovoran za bezbjednost na setu, na šestomjesečnu uslovnu kaznu bez nadzora, novčanu kaznu od 500 dolara, 24 sata društveno korisnog rada i pohađanje kursa o bezbjednosti upotrebe vatrenog oružja.

Hačins je ubijena kada je glumac Alek Boldvin ispalio metak iz revolvera tokom probe. Kao prvi pomoćnik direktora, tužioci su rekli da je Hols odgovoran za bezbjednost seta na "Rđa".

Presuda je označila korak naprijed za državne tužioce koji su se borili sa pravnim nedoumicama, otkako su u januaru podigli optužnicu.

"Hols nije provjerio svaki metak u pištolju na osnovu čega je mogao potvrditi da je to lažni, a ne pravi metak“, rekao je državni tužilac Kari Morisei tokom ročišta za izjašnjavanje o krivici.

Hols, veteran u filmskoj industriji, jedini je član glumačke ekipe "Rđa" koji je sklopio ugovor o priznanju krivice. Tužioci su rekli da je sarađivao.

Boldvin se izjasnio da nije kriv po krivičnoj optužbi za ubistvo iz nehata. Glumac je rekao da se oslonio na stručnjake za oružje, Gutijerez-Rid i Holsa - smatrajući da je vatreno oružje bilo bezbjedno za upotrebu.

Gutijerez-Rid, koja je bila odgovorna za bezbjednost vatrenog oružja i obuku o njegovom korišćenju, takođe će se izjasniti da nije kriva, rekao je njen advokat.

Boldvin i Gutijerez-Rid su jedini optuženi u ovom slučaju.

Bonus video: