Rusija na čelu SB UN: „Novi nivo apsurda”

Rusija danas preuzima predsjedavanje 15-članim tijelom u skladu sa mjesečnim rotiranjem na koje rat u Ukrajini nije uticao

20163 pregleda 10 komentar(a)
Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, Foto: Reuters
Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, Foto: Reuters

Kremlj je juče saopštio da Rusija planira da iskoristi sva prava u Ujedinjenim nacijama pošto danas preuzme rotirajuće predsjedavanje Savjetom bezbjednosti.

Sjedinjene Države su u četvrtak pozvale Rusiju da se “ponaša profesionalno” kada preuzme tu ulogu, rekavši da ne postoji način da se Moskva spriječi da zauzme to mjesto.

Posljednji put kada je Rusija preuzela mjesečno predsjedavanje 15-članim SB UN bilo je u februaru 2022, kada je predsjednik Vladimir Putin objavio “specijalnu vojnu operaciju” usred sjednice Savjeta o Ukrajini. Četrnaest mjeseci kasnije, desetine hiljada ljudi su izgubile život, gradovi su sravnjeni sa zemljom, a Putin je pred Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) optužen za otmicu ukrajinske djece.

U takvim okolnostima, smještanje Rusije na čelo svjetskog tijela zaduženog za “održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti” mnogima zvuči kao gruba prvoaprilska šala, piše britanski “Gardijan”.

”Od prvog aprila, oni dodatno podižu nivo apsurda”, rekao je Sergij Kislica, stalni ukrajinski predstavnik. “SB je zamišljen tako da ne može da se bavi pitanjima svoje prvenstvene odgovornosti, a to je sprečavanje sukoba, a potom i rješavanje sukoba”.

On je dodao da će Ukrajina izbjegavati SB u aprilu osim u slučaju “pitanja od ključnog interesa nacionalne bezbjednosti”. Ukrajina trenutno nije članica Savjeta, ali je često pozivaju da se obrati povodom pitanja povezanih sa ratom.

Sa glasanja SB UN o osudi ruske aneksije ukrajinskih oblasti
Sa glasanja SB UN o osudi ruske aneksije ukrajinskih oblastifoto: Reuters

”Gardijan” piše da je SAD, Britanija, Francuska i njihove pristalice u Savjetu vjerovatno tokom ovog mjeseca pokazati negodovanje smanjenjem nivoa zastupljenosti na događajima koje organizuje Rusija, ali da nijedna država nije najavila bilo kakav oblik bojkota ili drugog protesta.

Diplomate u sjedištu UN u Njujorku kažu da će se većina agende Savjeta u aprilu, kao i svakog mjeseca, sastojati od rutinskih brifinga i izvještaja o mirovnim misijama UN širom svijeta.

”Važno je da zašitimo ostatak rada Savjeta na drugim pitanjima”, rekao je jedan evropski diplomata. On je dodao da ne žele da poremete rad Savjeta na drugim mjestima jer bi to omogućilo da ruska invazija dobije još širi uticaj na pitanja mira i bezbjednosti širom svijeta.

Posljednji put kada je stalna članica SB UN pokrenula ničim izazvanu invaziju bio je napad SAD na Irak, ali one nisu bile podvrgnute poniženju stalnih ubjedljivih poraza u Generalnoj skupštini UN kao Rusija tokom prošle godine, podsjeća “Gardijan”.

SB UN ima 10 rotirajućih i pet stalnih članica - Rusiju, Veliku Britaniju, Francusku, SAD i Kinu, koje imaju pravo veta.

Ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas Grinfild izjavila je u četvrtak da Rusija “zbog onoga što radi u Ukrajini” ne bi trebalo da bude stalna članica SB UN. Međutim, povelja UN “ne omogućava promjenu njenog statusa kao stalne članice”, dodala je.

Generalna skupština UN je u oktobru većinski glasala za osudu ilegalne ruske aneksije četiri ukrajinske oblasti, pri čemu su 143 države podržale rezoluciju, a pet je odbile. Međutim, bilo je 35 uzdržanih, što je iznijelo na vidjelo globalne podjele kada je u pitanju stav prema ratu u Ukrajini.

Ukraine
foto: Reuters

Zamjenik stalnog predstavnika Rusije, Dmitrij Poljanski, negirao je da njegova misija postaje parija u UN.

”Apsolutno ne. Osjećamo da Zapad trenutno ima problema u UN, jer sve više zemalja razumije našu poziciju”, rekao je Poljanski.

On je nalog za hapšenje Putina koji je izdao MKS odbacio kao “potpuno irelevantan za bilo koju našu aktivnost”. Ruski lider je 2015. posljednji put bio u sjedištu UN.

Ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas Grinfild izjavila je da Rusija ne bi trebalo da bude stalna članica SB UN

Podjela među pet stalnih članica SB UN je znatno pojačana i Kina redovno ponavlja ruske stavove u tom tijelu. Među sadašnjom postavom nestalnih članica, Mozambik, Ujedinjeni Arapski Emirati i Gabon generalno su ostali neutralni povodom invazije na Ukrajinu. Brazil se pomjera u neutralni tabor. Poljanski je rekao da se BRIKS grupa - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika približava i ustvrdio da je još 20 država zainteresovano za pridruživanje.

”Mislim da Rusija nema puno bliskih saveznika u Savjetu, ali veliki broj njegovih članica želi da izbjegne uvlačenje u igre velikih sila”, rekao je Ričard Govan, direktor UN u Međunarodnoj kriznoj grupi.

On je ocijenio da mnoge članice Savjeta žele da preusmjere pažnju na krize mimo Ukrajine, “gdje bi UN mogle da učine nešto više dobrog”.

Bonus video: