Tramp ponovo podijelio Ameriku

Optužnica protiv bivšeg predsjednika uvodi Sjedinjene Države u neistraženu teritoriju

20676 pregleda 16 komentar(a)
Trampova pristalica ispred njegovog imanja na Floridi, Foto: REUTERS
Trampova pristalica ispred njegovog imanja na Floridi, Foto: REUTERS

Donald Tramp, prvi bivši američki predsjednik protiv kojeg je podignuta krivična optužnica, sljedeće nedjelje će biti fotografisan i uzeće mu otiske prstiju u sudnici u Njujorku u slučaju zataškavanja i podmićivanja porno glumice Stormi Danijels.

Očekivano Trampovo pojavljivanje pred sudijom u Manehetnu u utorak u trenutku kada se ovaj republikanac priprema za partijsku predsjedničku kandidaturu moglo bi dodatno podijeliti najmoćniju zemlju svijeta, ocjenjuje agencija Rojters.

Detalji optužnice juče nijesu objavljeni, ali CNN navodi da se Tramp suočava sa preko 30 tačaka optužnice u vezi sa poslovnom prevarom.

Tramp, koji je tvrdi da je “potpuno nevin” i optužuje okružnog tužioca Menhetna, demokratu Alvina Brega, da pokušava da podrije njegove šanse na izborima već dvije nedjelje koristi probleme sa zakonom kako bi prikupio novac i mobilisao svoje pristalice.

Donald Tramp
foto: REUTERS

”Ne plašim se onoga što predstoji”, naveo je on juče u saopštenju. “Ovo je politički progon i uplitanje u izbore na najvišem nivou u istoriji”, dodao je.

Tramp je i tokom turbulentnih godina mandata u Bijeloj kući zaobilazio pravila, a sa optužnicom Sjedinjene Države ponovo ulaze u neistraženu, a možda i opasnu, teritoriju, ističe “Fajnenšl tajms”.

List ocjenjuje da je podizanje optužnice uzdrmalo zemlju, koja je navikla na Trampov haos nakon optužbi za rusko uplitanje u izbore 2016, dva opoziva, odbijanje da učestvuje u mirnoj tranziciji vlasti, pa čak i za smrtonosnu pobunu.

Stranački zvaničnici i građani su pohrlili na društvene mreže i kablovske televizije kako bi ponovili poznate i dijametralno suprotne stavove. Za jedne optužnica je primjer konačno zadovoljene pravde, a za druge primjer politizovanog pravosudnog sistema koji se nemilosrdno koristi u cilju maltretiranja jednog čovjeka.

Trampu su uputili podršku pojedini rivali za republikansku predsjedničku nominaciju uključujući guvernera floride Rona Desantisa i bivšeg potpredsjednika Majka Pensa.

”Ovo će samo dodatno podijeliti našu zemlju”, kazao je Pens i dodao da optužnica šalje “užasnu poruku” o američkoj pravdi i da će ohrabriti diktatore da zloupotrebljavaju vlast.

”Ima diktatora i autoritarnih lidera širom svijeta koji će ovo iskoristiti kako bi opravdali sopstvenu zloupotrebu njihovih takozvanih pravosudnih sistema”, kazao je Pens.

Džon Fiheri, republikanski strateg, opisao je slučaj Stormi Danijels kao “smiješan” u poređenju sa drugim istragama povezanim sa Trampom. Rojters podsjeća da je među njima specijalna istraga zbog navoda da je pokušao da preinači izborne rezultate 2020, kao i slučaj u Džordžiji u kojem tužilaštvo istražuje napore da preokrene poraz u toj državi.

”Pored svih stvari za koje protiv Trampa može biti podignuta optužnica, ovaj se ne bi našao ni u prvih 20”, kazao je Fiheri. “Međutim, ovo je neka vrsta skarletnog slova za Trampa koje njegovi protivnici mogu iskoristiti. To bi moglo uticati na nezavisne birače”.

Stormi Danijels, čije je pravo ime Stefani Kliford, tvrdi da je primila novac kako bi ćutala o intimnoj vezi koju je imala sa Trampom 2006. Njen advokat Klark Bruster juče je na Tviteru objavio: “Niko nije iznad zakona”.

Ni Bijela kuća ni predsjednik Džo Bajden, za kojeg se očekuje da će se ponovo ispred demokrata kandidovati na narednim izborima, nijesu komentarisali podizanje optužnice.

Međutim lider demokarata u Senatu, Čak Šumer, pozvao je na smirivanje situacije. “Ohrabrujem i Trampove kritičare i pristalice da dozvole da se ovaj proces odvija mrino i u skladu sa zakonom”, naveo je on.

Mali broj pristalica okupio se juče ispred Trampovog imanja na Floridi, ističući zastave, dok je jedan kritičar bivšeg predsjednika ispred kabineta njujorškog tužioca držao transparent na kojem je pisalo: “Zaključajte ga i bacite ključ”.

Donald Tramp
foto: REUTERS

”Fajnenšl tajms” je izdvojio reakciju Jusefa Salama, člana “petorke iz Central parka” grupe mladih crnaca koji su 1989. godine greškom osuđeni za silovanje bjelkinje. Tada, Tramp je udovoljavajući želji javnosti za osvetom zakupio reklamu preko cijele strane u novinama i pozivao na smrtnu kaznu. Komentarišući optužnicu protiv Trampa, Salam koji je sada kandidat za gradski savjet, kazao je: “karma”.

Tramp neće morati da nosi lisice prilikom pojavljivanja u sudu u utorak i vjerovatno će biti pušten da se brani sa slobode bez kaucije, kazao je za Rojters jedan od njegovih advokata Džozef Takopina. “Spreman je da se bori. Priprema se”, kazao je Takopina.

Potencijalno suđenje neće početi za makar još godinu, tvrde pravni eksperti, što znači da bi se moglo održavati tokom ili nakon predsjedničke kampanje.

Tramp je ranije ovog mjeseca pozivao na nacionalne proteste, ponavljajući zapaljivu retoriku kakva je prethodila upadu u Kapitol 6. januara 2021, a prošle nedjelje je upozorio na potencijalnu “smrt i razaranje” ako bude optužen.

Alvin Breg - Trampov savršeni protivnik

Nezavisno od toga kako se bude odvijao slučaj, optužnica će trajno povezati Trampa u okružnog tužioca Alvina Brega, čovjeka koji je na mnogo načina njegov savršeni protivnik i sušta suprotnost: crnac, 49-godišnji diplomac Pravnog fakulteta na Harvardu poznat po smirenosti i po tome što izbjegava da se eksponira u javnosti.

Alvin Breg
Alvin Bregfoto: REUTERS

Čak i prije podizanja optužnice, Breg je postao omražen među konzervativcima. Republikanci iz Predstavničkog doma obećali su da će pokrenuti istragu protiv Brega i zahtijevaju od njega da preda dokumenta i drugi povjerljivi materijal iz istrage.

Lindzi Grejem, senator iz Južne Karoline i Trampov saveznik, upozorio je na Foks njuzu da će optužnica “uništiti Ameriku” a za Brega je kazao da je “otvorio Pandorinu kutiju protiv same funkcije predsjednika”.

Breg je juče kazao da Kongres nema pravo da se miješa u slučaj i optužio je poslanike da eskaliraju političke tenzije. Bregov kabinet je proteklih nedjelja primio prijetnje bombaškim napadom.

”Vi i mnoge vaše kolege odlučili ste da učestvujete u naporima gospodina Trampa da ocrni i podrije integritet izabranih državnih tužilaca i sudija”, napisao je Breg u pismu republikanskim poslanicima.

Bonus video: