Kineski ambasador u EU oštro reagovao na govor Usule fon der Lajen

"Ko god da je pisao taj govor za predsjednicu Fon der Lajen, zapravo ne razumije Kinu ili namjerno iskrivljuje kineske stavove", rekao je Fu

5013 pregleda 0 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: REUTERS
Ursula fon der Lajen, Foto: REUTERS

Ambasador Kine u Evropskoj uniji Fu Kong oštro je reagovao na govor predsjednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lajen, koja je pozvala Evropu da bude hrabrija u odnosima sa Kinom, jer ona "postaje sve represivnija kod kuće i sve samopuzdanija u inostranstvu".

On je ocijenio da je taj govor bio mješavina pogrešnih tumačenja i netačnih interpretacija kineske politike i kineskih stavova, prenosi Politiko.

"Ko god da je pisao taj govor za predsjednicu Fon der Lajen, zapravo ne razumije Kinu ili namjerno iskrivljuje kineske stavove", rekao je Fu.

Fon der Lajen je prvi put nagovijestila da bi Evropska unija (EU) mogla da stavi tačku na dugogodišnje napore da se sklopi veliki trgovinski sporazum sa Kinom, prenosi N1.

Sveobuhvatni sporazum o investicijama je sklopljen 2020. godine, ali ga je Evropski parlament zaustavio nakon što su neki poslanici bili pogođeni sankcijama Pekinga.

Povezani članci

31. Mart 2023.

EU prilagođava odnose sa Kinom

"Moramo da priznamo da su se svijet i Kina promijenili u poslednje tri godine i zbog toga moramo ponovo da procijenimo taj sporazum u svijetlu naše šire kineske strategije", kazala je Fon der Lajen.

Na taj govor je reagovao i generalni direktor za evropske poslove u kineskom Ministarstvu spoljnih poslova Vang Lutong, koji je upozorio Evropsku uniju da igra opasnu igru.

"EU u poslednje vrijeme mnogo govori o smanjenju rizika. Ako postoji bilo kakav rizik, to je rizik povezivanja trgovine sa ideologijom i nacionalnom bezbjednošću i rizik od stvaranja blokovske konfrontacije“, napisao je Vang na Tviteru.

Fon der Lajen će sledeće nedelje sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom otputovati u Peking, gdje će se, kako se očekuje, sastati sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom.

"Nadamo se da će njih dvoje tokom posjete Pekingu i u dijalogu sa kineskim liderima moći bolje da razumeju Kinu", rekao je Fu.