Sjeverna Koreja optužuje Ukrajinu da ima nuklearne ambicije

Na sajtu kancelarije ukrajinskog predsjednika pokrenuta je javna peticija kojom se predlaže raspoređivanje američkog nuklearnog oružja na teritoriju Ukrajine

5226 pregleda 4 komentar(a)
Kim Džong Un i Kim Jo Džong, Foto: REUTERS
Kim Džong Un i Kim Jo Džong, Foto: REUTERS

Sestra lidera Kim Džong Una, Kim Jo Džong optužila je Ukrajinu da poziva na upotrebu nuklearnog oružja, prenio je državni medij Sjeverne Koreje, KCNA.

Svoju tvrdnju zasnivaju na onlajn peticiji pokrenutoj u Ukrajini, koja je do sada sakupila manje od 1.000 potpisa, prenosi Rojters.

Kim je rekla da bi ova vrsta peticije mogla biti politička zavjera kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog, ali nije pružio nikakve dokaze za tu tvrdnju.

Nakon prošlonedeljne najave ruskog predsjednika Vladimira Putina da Moskva planira da postavi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji, u četvrtak je na sajtu kancelarije ukrajinskog predsjednika pokrenuta javna peticija kojom se predlaže raspoređivanje američkog nuklearnog oružja na teritoriju Ukrajine.

Do subote popodne, peticija je dobila samo 611 potpisa, daleko manje od 25.000 koliko je potrebno za odgovor Zelenskog.

Kijevski zvaničnici za sada nisu komentarisali peticiju.

Sjeverna Koreja uspostavlja bliže veze sa Kremljom usred zajedničke izolacije Zapada i podržala je stav Moskve nakon što je Rusija napala Ukrajinu prošle godine, uključujući njenu kasnije proglašenu aneksiju djelova Ukrajine koje je većina članica UN osudila kao nezakonite.

Ta zemlja je, takođe, negirala da Moskvi šalje oružje.

Bonus video: