Sirijski šef diplomatije posjetio Egipat nakon više od deset godina

Egipatski bezbjednosni izvor anonimno je rekao da je cilj posjete rasprava o uslovima povratka Sirije u Arapsku ligu uz posredovanje Egipta i Saudijske Arabije

1273 pregleda 1 komentar(a)
Šukri i Mekdad, Foto: Reuters
Šukri i Mekdad, Foto: Reuters

Sirijski ministar spoljnih poslova Fejsal Mekdad sastao se danas s egipatskim kolegom Samehom Šukrijem u Kairu, a riječ je o prvoj takvoj posjeti nakon više od deset godina i znaku da su arapske države popravile veze sa sirijskim predsjednikom Bašarom Al Asadom.

Prva je to posjeta sirijskog ministra spoljnih poslova Egiptu od 2011, kada je izbio građanski rat u Siriji. Predsjednika Asada izbjegavale su mnoge zapadne i arapske države zbog građanskog rata u kojem je život izgubilo više stotina hiljada ljudi.

Egipatski bezbjednosni izvor anonimno je rekao da je cilj posjete rasprava o uslovima povratka Sirije u Arapsku ligu uz posredovanje Egipta i Saudijske Arabije, prenosi Hina.

Amerikanci ne žele obnoviti veze s Asadom

Neke zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države i Katar, usprotivile su se obnovi veza s Asadom navodeći brutalnost njegove vlade tokom sukoba i potrebu da prije toga dođe do napretka prema političkom rješenju u Siriji. Arapska liga sa sjedištem u Kairu suspendovala je Siriju 2011, a mnoge arapske zemlje povukle su svoje diplomatske predstavnike iz Damaska.

Međutim, ključne regionalne sile, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, nedavno su signalizirale sve veću otvorenost prema Damasku.

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je fotografije dvojice ministara na zatvorenom sastanku. Sirijska državna novinska agencija SANA izvijestila je da su razgovori bili usmjereni na jačanje odnosa dviju država. Šukri je posjetio Siriju i Tursku u februaru nakon razornih potresa.

Bonus video: