Talibani zatvorili avganistansku radio stanicu koju vode žene jer je emitovala muziku

Soroš je rekla da su ih talibani optužili da su emitovale muziku, ali "radio nije emitovao bilo kakvu vrstu muzike" tokom Ramazana

2958 pregleda 0 komentar(a)
Talibanska zastava, Ilustracija, Foto: Shutterstock
Talibanska zastava, Ilustracija, Foto: Shutterstock

Radio-stanica na sjeveroistoku Avganistana, u kojoj program uređuju žene, zatvorena je zbog puštanja muzike tokom svetog mjeseca Ramazana, saopštio je danas zvaničnik talibana, ali ta stanica negira da je to radila.

Jedina radio stanica u Avganistanu koju uređuju žene, a radi deset godina, "Sadai Banovan" (Ženski glas", u mestu Dariju ima osam zaposlenih, od kojih je šest žena.

Direktor za informisanje i kulturu u provinciji Badakšan saopštio je da je stanica nekoliko puta prekršila "zakone i propise Islamskog Emirata" emitujući muziku tokom Ramazana i da je zbog toga zatvorena.

"Ako ova radio stanica prihvati politiku Islamskog Emirata Avganistan i garantuje da prestup više neće ponoviti, dozvolićemo joj da ponovo radi", navodi se u saopštenju.

Direktorka radio stanice Nađa Soroš negirala je da je bilo kršenja zakona i rekla da nije bilo potrebe za zatvaranjem već da je u pitanju namjera da prestane da radi.

Soroš je rekla da su ih talibani optužili da su emitovale muziku, ali "radio nije emitovao bilo kakvu vrstu muzike" tokom Ramazana.

Ona je rekla da su u četvrtak predstavnici Ministarstva informisanja i kulture i Uprave za porok i vrlinu došli u prostorije radio stanice i zatvorili je.

U Avganistanu su mnogi novinari izgubili posao pošto su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021. godine. Mediji su se ugasili zbog nedostatka novca ili jer je osoblje napustilo zemlju, kaže Asocijacija nezavisnih avganistanskih novinara.