Arapske zemlje će smanjiti proizvodnju nafte

To je "mjera predostrožnosti koja ima za cilj podršku stabilnosti tržišta nafte", rekao je neimenovani visoki zvaničnik saudijskog ministarstva energetike, prenijela je tamošnja agencija SPA

2566 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Irak, Alžir, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt saopštili su danas da će smanjiti proizvodnju nafte i dodali da je to "mjera predostrožnosti" u cilju stabilizacije tržišta.

Rijad, Abu Dabi i Kuvajt smanjiće proizvodnju za ukupno 772.000 barela dnevno od maja do kraja godine, navele su tri zalivske zemlje.

To je "mjera predostrožnosti koja ima za cilj podršku stabilnosti tržišta nafte", rekao je neimenovani visoki zvaničnik saudijskog ministarstva energetike, prenela je tamošnja agencija SPA.

Irak, jedna od najvećih zemalja proizvođača nafte, takođe je danas najavila smanjenje proizvodnje za 211.000 barela dnevno od 1. maja.

Alžir, sa svoje strane, sprovodi "dobrovoljno smanjenje od 48.000 barela dnevno, od maja do kraja 2023. godine", navele su tamošnje vlasti i dodale da to rade u koordinaciji sa određenim članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i zemalja koje nisu članice te organizacije.

Rusija, koja je članica OPEK plus, saopštila je da će nastaviti da smanjuje proizvodnju sirove nafte do kraja godine.

Bonus video: