Tviter: Otkud odjednom pseća glava umjesto ptice?

Od ponedeljka uveče početnu stranicu Tvitera umjesto plave ptice krasi zlatno-smeđa pseća glava. Mask se ne oglašava

10254 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Umjesto uobičajenog logoa sa plavom pticom, korisnicima Tvitera od juče se pojavljuje glava psa Dogecoin. Kriptovaluta dogecoin postoji od 2013. godine i kao logo ima lik psa japanske rase Šiba Inu.

Cijena kriptovalute, koja je nekada bila zamišljena kao „zezanje", naglo je porasla: mjesecima u jednocifrenom rasponu centi, privremeno je skočila za oko petinu. Međutim, čak i nakon toga, jedinica digitalne valute koštala je samo oko deset američkih centi.

Prema kripto platformi Coinmarketcap, tržišna vrijednost dogecoina je oko 13 milijardi dolara. Ovo stavlja dogecoin na osmo mjesto među najvažnijim kriptovalutama.

Bez komentara sa Tvitera i Maska

Tviter još nije izdao saopštenje o promeni logoa. Vlasnik Tvitera Ilon Mask je često pominjao kontroverznu kriptovalutu, i na Tviteru kada još nije bio vlasnik kompanije. Cijena dogecoina bi potom redovno rasla. Na kratko je u proljeće 2021. bila dostigla vrhunac od preko 60 centi.

Tviter
foto: Vijesti

Zbog toga Mask mora da se brani od tužbe investitora. Jer, nakon pada cijena, investitor je tužio Maska, navodeći da je on bio deo ilegalne šeme u kojoj je cijena dogecoina gurnuta na gore, da bi se zatim pustila da bude u slobodnom padu. Muskovi advokati su prošle nedelje tražili da se tužba odbaci, ponavljajući da je kriptovaluta legitimna investicija.

Kontroverzno kripto tržište

Najvažnija kripto valuta, bitcoin, trenutno ima tržišnu vrijednost od oko 500 milijardi dolara. Sve u svemu, tržište sajber valuta je oko 1,2 biliona dolara. Uglavnom neregulisani sektor investicija stalno je praćen padom cijena i skandalima.

Bonus video: