Ambasada Palestine: Izraelska agresija na džamiju Al-Aksa stravičan napad na prava Palestinaca da se slobodno mole

"Palestina potvrđuje da Izrael, njeni zvaničnici, okupacione snage i setlerska teroristička milicija nemaju nikakav suverenitet nad bilo kojim dijelom kompleksa Al Aksa džamije"

2058 pregleda 2 komentar(a)
Izraelska policija privodi čovjeka kod džamije Al Alksa, Foto: Reuters
Izraelska policija privodi čovjeka kod džamije Al Alksa, Foto: Reuters

Ambasada Palestine u Crnoj Gori saopštila je da država Palestina najoštrije osuđuje brutalni napad, kako su naveli, izraelskih okupacionih vojnika na palestinske vjernike u svetom kompleksu džamije Aksa/Al-Haram Al-Šarif u Istočnom Jerusalimu.

"Izraelske okupacione snage su ilegalno izvšile invaziju na džamiju Al Aksa, varvarski napale muškarce, žene i djecu, nezakonito pritvorile preko 500 vjernika, spriječile hitnu pomoć da dođe do povrijeđenih vjernika, nanijevši nepopravljivu štetu džamiji, uključujući izazivanje požara", navodi Ambasada u saopštenju.

Izraelska policija tokom protekle noći šok-bombama je iz džamije Al Aksa rastjerivala palestinske mladiće koji su bacali petarde. Nasilje je izbilo usred muslimanskog mjeseca posta Ramazana, a uoči početka jevrejske Pashe. Palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze odgovorili su raketnom vatrom na jug Izraela, što je izazvalo izraelske udare iz vazduha.

"Palestina potvrđuje da Izrael, njeni zvaničnici, okupacione snage i setlerska teroristička milicija nemaju nikakav suverenitet nad bilo kojim dijelom kompleksa Al Aksa džamije. Palestinski vjernici imaju apsolutno pravo da se slobodno i sigurno mole u i oko svetog kompleksa, kada god i u bilo koje vrijeme, bez ikakvih prepreka ili nasilja", dodaju iz Ambasade.

Kažu da je "izraelska agresija na sveti kompleks džamije Al-Akse stravičan napad na osnovna prava Palestinaca da se slobodno mole na svojim svetim mjestima, posebno tokom svetog mjeseca posta i vjerske introspekcije".ž

"Uz teško kršenje principa međunarodnog prava, Izrael, okupatorska sila, nameće proizvoljna ograničenja na kada i kako Palestinci mogu da se mole, dok poziva i ohrabruje setlere da sprovode veoma provokativne i ilegalne svakodnevne napade na sveto mjesto. Ovakve sistematske izraelske akcije brutalizacije i namjerne provokacije odražavaju mesijanski nagon okupatora da izazove i pokrene vjersku konfrontaciju. Oni moraju biti zaustavljeni od strane svih odgovornih međunarodnih aktera", piše u saopštenju.

Međunarodna zajednica, kažu iz Ambasade, dužna je da Izrael i njegove zvaničnike smatra odgovornim za svoje zločine.

"Država Palestina traži od Savjeta bezbjednosti UN da hitno osmisli efikasne mjere kako bi se obezbijedila zaštita vjernika i potpuno poštovanje istorijskog i pravnog status quo u Al-Aksa džamiji. Palestinski narod će nastaviti da koristi svoje pravo da brani Jerusalim, svoje džamije i crkve, od stalne izraelske agresije", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: