Makron stigao u posjetu Kini

"Kina je je upravo predložila mirovni plan... Tu se pokazuje želja da se ima odgovornosti i da se pokuša izgradnja puta ka miru", rekao je Makron prije obraćanja pred francuskom zajednicom u Kini, kojoj će, kako je prethodno najavljeno, govoriti o značaju i ciljevima svoje posjete

3401 pregleda 1 komentar(a)
Makron na aerodromu u Pekingu, Foto: REUTERS
Makron na aerodromu u Pekingu, Foto: REUTERS

Francuski predsjednik Emanuel Makron stigao je danas u Kinu u trodnevnu posjetu tokom koje će nastojati da pokrene direktne kontakte i da razgovaraju o Ukrajini, kako bi se izbjeglo da se Peking "pomjeri na stranu rata".

On je u izjavi pred francuskom zajednicom po dolasku rekao da Peking može da odigra "vodeću ulogu" u "nalaženju puta mira" u Ukrajini.

"Kina je je upravo predložila mirovni plan... Tu se pokazuje želja da se ima odgovornosti i da se pokuša izgradnja puta ka miru", rekao je Makron prije obraćanja pred francuskom zajednicom u Kini, kojoj će, kako je prethodno najavljeno, govoriti o značaju i ciljevima svoje posjete.

Makron će sjutra imati intenzivan dan razgovora sa svojim kineskim kolegom Si Đinpinogom, a učestvovaće i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Iako je francuski predsjednik namjeravao redovno da posjećuje Kinu on je posljednji put bio u posjeti Pekingu 2019, pošto su restrikcije oko kovida-19 dugo zamrzle odnose.

Pariz, prema tome, računa na ponovno uspostavljanje veza na svim nivoima i želi ponovo da pokrene direktnu razmjenu, posebno između studenata dvije zemlje.

Makron će insistirati danas na kulturnim vezama otvaranjem francusko-kineskog festivala "Ukrštanja", predstavljenog kao najveći inostrani festival u Kini.

Sa francuskim predsjednikom će biti reditelj Žan-Žak Arno, muzičar Žan-Mišel Žar, a sa kineske strane glumica Gong Li i slikar Jan Pei-Ming.

Sjutra će se Makron, kako je najavljeno, usmjeriti više na političke susrete, posebno sa predsjednikom Si Đinpingom s kojim se vidio u novembru na sastanku G20 u Baliju prvi put posle pandemije.

Prije polaska za Peking Makron je razgovarao telefonom sa svojim američkim kolegom Džoom Bajdenom o zajedničkoj želji da angažuju Kinu da radi na ubrzanju okončanja rata u Ukrajini, i da učestvuje u izgradnji trajnog mira u regionu, navelo je francusko predsjedništvo.

Po mišljenju Pariza, hitno je da predsjednik Si zauzme stav koji podržava "stabilnost" i "prosperitet" planete u nadi da će s njim naći put ka okončanju sukoba.

Francusko predsjedništvo smatra da je Kina jedina zemlja koja može da "pomjeri" situaciju "ka boljem ili ka gorem". Ali takođe samo Evropljani mogu Kinezima da daju na znanju o ogromnom uticaju rata na Evropsku uniju, i ukažu i na interese Kine pošto je EU jedan od glavnih trgovinskih partnera Pekinga.

"Ako se pomjerite 'na stranu rata' to će imati izuzetno snažan strateški uticaj", biće jedna od poruka koje će Pekingu donijeti Makron.

Bonus video: