Tramp se obrušio na FBI

Bivši predsjednik SAD, suočen sa optužnicom za falsifikovanje poslovnih izvještaja, pozvao na ukidanje finansiranja Ministarstva pravde i Federalnog istražnog biroa

20064 pregleda 5 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Bivši predsjednik Donald Trump juče je pozvao kolege Republikance u Kongresu da smanje finansiranje američkog Ministarstva pravde i Federalnog istražnog biroa (FBI), krenuvši u ofanzivu dan nakon što se izjasnio da nije kriv po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih izvještaja.

Tramp, koji pokušava da se vrati na predsjedničku funkciju na izborima 2024, obrušio se na savezne agencije za sprovođenje zakona iako je krivičnu optužnicu protiv njega pokrenulo okružno tužilaštvo na Menhetnu.

”Republikanci u Kongresu treba da ukinu finansiranje Ministarstvu pravde i FBI dok se ne opamete”, objavio je Tramp na svojoj društvenoj mreži.

Donald Tramp
foto: Graphic News

Republikanci su u prošlosti snažno podržavali finansiranje institucija za sprovođenje zakona i kritikovali su predloge nekih sa ljevice posljednjih godina da se “povuku sredstva” lokalnim policijskim upravama. Tramp, dok je bio predsjednik od 2017. do 2021. godine, podržao je povećanje potrošnje za Ministarstvo pravde i FBI.

Tramp je suočen i sa dvije istrage Ministarstva pravde koje predvodi specijalni savjet kojeg je imenovao glavni američki državni tužilac Merik Garland. Jedna se fokusira na napore Trampa i njegovih saveznika da preinače rezultate izbora 2020. na kojima je izgubio od demokrate Džoa Bajdena, a druga se fokusira na povjerljiva dokumenta koja je Tramp zadržao nakon odlaska sa funkcije.

Upravo je Tramp imenovao aktuelnog direktora FBI Kristofera Vreja, nakon što je smijenio prethodnog šefa agencije Džejmsa Komija 2017. Rojters ističe da je malo vjerovatno da će Kongres uslišiti Trampov zahtjev i podsjeća da republikanci kontrolišu Predstavnički dom, a demokrate Senat.

Kancelarija Alvina Brega, okružnog tužioca Menhetna, optužila je Trampa u utorak za 34 krivična djela za falsifikovanje poslovnih izvještaja zbog navoda da je organizovao isplate dvijema ženama prije izbora 2016. kako bi spriječio objavljivanje njihovih afera sa njim. Tužioci su rekli da isplate glumici filmova za odrasle Stormi Danijels i bivšem plejboj modelu Karen Mekdugal predstavljaju pokušaj prikrivanja kršenja izbornog zakona.

Mada je falsifikovanje poslovnih izvještaja u Njujorku samo po sebi prekršaj, za koji je kazna do godinu dana zatvora, uzdignut je do krivičnog dela, kažnjiv do četiri godine zatvora, kada se radi da bi se prikrio drugi zločin - poput kršenja izbornog zakona.

Međutim, u optužnici se ne ulazi u detalje o krivičnim djelima koja su navodno skrivena, što je kako ističe Rojters iznenadilo pojedine pravne eksperte. “Očekivao sam da imaju jasnu, preciznu i uvjerljivu teoriju da je postojala namjera da se sakrije zločin, u smislu ovo je krivično djelo i on ga je počinio na ovaj način. Toga u optužnici nema”, kazao je za Rojters Mark Bederou, bivši tužilac u Okružnom tužilaštvu Menhetna.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Tramp favorit za republikansku predsjedničku nominaciju na izborima 2024.

”Nikada nijesam pomislio da bi se ovako nešto moglo dogoditi u Americi”, kazao je Tramp pristalicama koje su se okupile na njegovom imanju Mar-a-Lago u Palm Biču. “Moj jedini zločin je to što sam se posvetio neustrašivoj odbrani naše zemlje protiv onih koji pokušavaju da je unište”.

Tramp je optužio Brega da ga progoni, čak i “prije nego što je znao išta o meni”. On je kazao da je sudija u njegovom slučaju Huan Merčan, “mrzitelj Trampa”.

Merčan je sljedeće saslušanje zakazao za 4. decembar. Pravni eksperti kažu da suđenje možda neće ni početi za godinu dana. Optužnica, pa čak ni presuda u pravnom smislu ne sprečava osobu da se kandiduje za predsjednika.

Bonus video: