Palestinski vjernici se ponovo zabarikadirali u Al-Aksu i sukobili s izraelskom policijom

Izraelska policija je navela da je desetine maloljetnih izgrednika izazvalo haos bacajući kamenice i druge predmete na policajce i primoralo policiju da odgovori kako bi povratila "bezbjednost i red"

7404 pregleda 0 komentar(a)
Izraelska granična policija u blizini džamije, Foto: Reuters
Izraelska granična policija u blizini džamije, Foto: Reuters

Palestinske vjernike koji su se zabarikadirali drugu noć zaredom u džamiji Al-Aksa u Jerusalimu izraelska policija je izvela uz upotrebu sile.

Neredi su bili manje intenzivni nego prethodne noći, ali je situacija i dalje zapaljiva jer muslimani obilježavaju sveti mjesec posta Ramazan, a Jevreji od sinoć slave Pashu koja traje nedjelju dana, navodi AP.

Palestinski Crveni polumjesec je saopštio da je najmanje šestoro ljudi ranjeno u najnovijem nasilju.

Islamska uprava Vakf (Wakf), zadužena za svetilište u Jerusalimu, je objavila da je policija šok bombama i gumenim mecima rastjerivala ljude.

Palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze su obnovili raketnu vatru na Izrael, pa je pojačana bojazan od većeg sukoba.

Izraelska policija je navela da je desetine maloljetnih izgrednika izazvalo haos bacajući kamenice i druge predmete na policajce i primoralo policiju da odgovori kako bi povratila "bezbjednost i red".

Kako javlja AP, Palestinci su se okupili u džamiji odgovarajući na pozive vjerskih vođa da se u njoj mole tokom noći.

Na jednom ulazu džamiju vidjelo se kako policajci izvode desetine Palestinaca sa svetilišta.

Stanovnici Jerusalima i posjetioci su stajali u blizini i gledali na mobilnim telefonima snimke obnovljenih sukoba koji su se dogodli samo nekoliko metara dalje.

U noći između utorka i srijede izraelska policija je ušla u džamiju ispaljujući šok bombe na Palestince koji su bacali kamenice i petarde.

Palestinski ekstremisti su odgovorili raketiranjem južnog Izraela ,što je izazvalo izraelske udare iz vazduha.

Nasilje se stišalo u srijedu ujutru, ali su palestinski ekstremsti iz pojasa Gaze ispalili juče uveče još dvije rakete iz pojasa Gaze.

Jedna je pala na tu palestinsku teritoriju, a druga kraj bezbjednosne ograde koja odvaja Gazu od Izraela, rekla je izraelska vojska.

Izvještaja o žrtvama nije bilo, niti je Izrael odmah odgovorio.

Izraelska vojska je saopštila da je rano jutros ispaljeno više raketa iz pojasa Gaze i da su se oglasile sirene za vazdušnu uzbunu u izraelskim naseljima kraj granice.

Kako je navedeno sedam raketa tipa zemlja - vazduh je ispaljeno i sve su eksplodirale u vazduhu.

Dodaje se da su dvije ispaljene u pravcu Sredozemnog mora, a ostale u pravcu Izraela.

Izraelski mediji javljaju da je izgleda gađan izraelski avion. Presretači raketa nisu ispaljeni i izvještaja o povredama i šteti nije bilo.

Ubrzo poslije izbijanja novog sukoba između policije i Palestinaca sinoć na svetilištu u Jerusalimu došlo je i do nereda na granici pojasa Gaze i u nekoliko gradova u Izraelu u kojima žive Arapi.

Tokom Ramazana uobičajena pojačana je napetost između dva naroda i prioje dvije godine nasilje na svetilištu u Jerusalimu je preraslo u jedanaestodnevni rat između izraelske vojske i Hamasa, vladajuće islamske ekstremističke organizacije u pojasu Gaze.

Mjesto na kome džamija Al - Aksa, treća po značaju u islamu, je najsvetije u judaizmu i oni ga zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište (Haram al-Šarif).

Bonus video: