Iran i Saudijska Arabija obnovili diplomatske odnose i dogovorili nastavak saradnje

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da će, uz ponovno otvaranje ambasada u dva glavna grada, početi sa radom i diplomatske misije u još dva velika grada, iranskom Mešhadu i saudijskoj Džedi

2262 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka u Pekingu, Foto: REUTERS
Sa sastanka u Pekingu, Foto: REUTERS

Iran i Saudijska Arabija, dugogodišnji bliskoistočni rivali, danas su formalno obnovili diplomatske odnose posle sedmogodišnjeg sukoba i dogovorili se da nastave sa ekonomskom saradnjom, načinivši još jedan značajan korak ka pomirenju.

Sporazum je postignut u Pekingu na sastanku ministara spoljnih poslova Irana i Saudijske Arabije, Hoseina Amirabdolahijana i princa Fejsala bin Farhana Al Sauda, mjesec dana nakon što je Kina posredovala u postizanju sporazuma o pomirenju dvije regionalne sile.

Amirabdolahijan je na Tviteru napisao da današnji dan označava početak "zvaničnih diplomatskih odnosa, ekonomske i trgovinske saradnje, ponovnog otvaranja ambasada i generalnih konzulata, uz akcenat na stabilnosti, bezbjednosti i razvoju regiona".

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da će, uz ponovno otvaranje ambasada u dva glavna grada, početi sa radom i diplomatske misije u još dva velika grada, iranskom Mešhadu i saudijskoj Džedi.

Agencija je navela da su se dvije strane saglasile i da prouče izglede za obnovu letova i zvaničnih i privatnih posjeta između dvije zemlje, i da razmotre kako da olakšaju proces izdavanja viza.

Današnji dogovor dodatno umanjuje šanse za oružani sukob dvije zemlje, kako direktno, tako i posredno, preko saveznika u sukobima širom Bliskog istoka.

Taj korak bi mogao da ojača napore diplomata na okončanju dugogodišnjeg građanskog rata u Jemenu, u kojem Iran i Saudijska Arabija podržavaju suprotstavljene strane.

Danas postignuti dogovor predstavlja još jednu diplomatsku pobedu za Kinu u vrijeme kada arapske države Persijskog zaliva primjećuju da se SAD polako povlače iz tog regiona.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je da su Amirabdolahijan i Farhan Al Saud potpisali zajedničku izjavu i izrazili odlučnost da poboljšaju veze u skladu sa prošlomjesečnim razgovorima u Pekingu.

Današnji razgovor dva ministra u Pekingu prvi je zvanični sastanak visokorangiranih diplomata Irana i Saudijske Arabije od 2016. godine, kada je Rijad prekinuo veze sa Teheranom pošto su iranski demonstranti upali u saudijske diplomatske objekte u toj zemlji. Povod za proteste bilo je saudijsko pogubljenje istaknutog šiitskog sveštenika i još 46 osoba.

Bonus video: