MMF: Globalni rast će ostati ispod tri odsto 2023. godine

Javni dug porastao skoro svuda u svijetu, pod dejstvom pandemije korona virusa, a potom i zbog posledica ruske invazije na Ukrajinu

3710 pregleda 0 komentar(a)
Kristalina Georgijeva, Foto: REUTERS
Kristalina Georgijeva, Foto: REUTERS

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je danas da će svjetska privreda doživjeti jedan od najslabijih perioda rasta u poslednjih nekoliko decenija i da će rast biti manji od tri odsto 2023. godine.

"Uprkos čvrstini tržišta rada i potrošačke potrošnje u većini naprednih ekonomija, kao i oporavku povezanom sa ponovnim otvaranjem Kine, očekujemo rast od manje od tri odsto za 2023. godinu", izjavila je generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva pred diplomatama u Vašingtonu.

Prethodni izvještaj MMF-a o svjetskoj ekonomiji, krajem januara, već je predviđao rast od 2,9 odsto u 2023. godini.

Georgijeva je dodala da će takav rast od oko tri odsto biti narednih pet godina.

Generalna direktorka MMF-a je rekla da prioritet treba da ostane borba protiv inflacije.

Ona je izrazila zabrinutost zbog stanja javnih finansija u većini zemalja, pošto je javni dug porastao skoro svuda u svijetu, pod dejstvom pandemije korona virusa, a potom i zbog posledica ruske invazije na Ukrajinu.

Prema njenim riječima, izazovi na koje treba odgovoriti su značajni, posebno da bi se omogućila ekološka tranzicija zemalja u razvoju, čije se potrebe procenjuju na 1.000 milijardi dolara godišnje u narednih nekoliko godina.

Bonus video: