Pentagon istražuje curenje dokumenata u kojima se detaljno opisuju planovi za jačanje Ukrajine pred planiranu ofanzivu

"Recimo, u dokumentima se pominje stopa potrošnje HIMARS-a. Pentagon nije javno objelodanio stopu kojom ukrajinske snage koriste HIMARS municiju - dokumenti to otkrivaju"

10426 pregleda 8 komentar(a)
Zgrada Pentagon u Arlingtonu, Foto: Reuters
Zgrada Pentagon u Arlingtonu, Foto: Reuters

Pentagon istražuje curenje povjerljivih vojnih dokumenata na društvenim mrežama u kojima se detaljno opisuju planovi Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a za jačanje ukrajinskih oružanih snaga uoči planirane kontrofanzive.

Nekoliko sličnih dokumenata pojavilo se ove sedmice na Tviteru i Telegramu, a oni govore o nabavci naoružanja, broju trupa i drugim planovima, piše Njujork tajms, a prenosi ruska Novaja gazeta.

Konkretno, date su informacije o 12 borbenih brigada, od kojih devet može da bude obučeno i da dobije oružje iz SAD i drugih zemalja NATO.

U dokumentima se navodi da će od ovih devet brigada šest biti spremno do 31. marta, a ostale do 30. aprila. Prema procjenama stručnjaka, u svakoj brigadi ima ooko četiri do pet hiljada vojnika, a da im je ukupno potrebno više od 250 tenkova i više od 350 vojnih vozila.

Istovremeno, dokumenti ne sadrže podatke o tome kako i kada Ukrajina namjerava da krene u ofanzivu, dok je većina informacija aktuelna od 1. marta.

S druge strane, navodi Njujork tajms, iskusnoj ruskoj vojsci ovi tajni dokumenti mogu da ponude "mnoge primamljive tragove i uvide".

"Recimo, u dokumentima se pominje stopa potrošnje HIMARS-a. Pentagon nije javno objelodanio stopu kojom ukrajinske snage koriste HIMARS municiju - dokumenti to otkrivaju", primjećuje list.

Prema vojnim analitičarima, neki dijelovi dokumenata su očigledno izmijenjeni, preuveličavajući američke procjene broja poginulih ukrajinskih vojnika i potcjenjujući mrtve ruske vojske.

Prema ekspertima koje je intervjuisao Njujork tajms, ovo može ukazivati na pokušaj dezinformacija Moskve.

Bonus video: