Iz SAD u svemir lansiran Tempo, novi NASA instrument za mjerenje zagađenja

Tempo se pridružuje floti od oko 25 satelita NASA-e namijenjenih posmatranju Zemlje

3681 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Satelit je poletio noćas iz Floride u SAD sa Tempom, novim instrumentom američke svemirske agencije (NASA) koji će moći da mjeri zagađenje vazduha iznad Sjeverne Amerike, kako je navedeno, sat po sat i kvart po kvart.

Ovaj instrument treba da omogući praćenje širenja zagađivača preciznije nego do sada, od njihovog izvora i cijelim putem dok ih širi vjetar.

Njegova primjena je višestruka - poboljšanje upozorenja stanovništvu u slučaju lošeg kvalitata vazduha, bolje određivanje mjesta gdje treba postavljati nove detektore na tlu ili pomoć u istraživanju o uticaju atmosferskh zagađivača na zdravlje.

Preko njega takođe može da se prati zagađenje izazvano požarima koji su sve češći zbog klimatskog zagrijavanja.

Sateliti koji su do sada korišćeni za ovaj tip sakupljanja podataka u SAD su postavljeni na visini od oko 700 kilometara i prave krug oko Zemlje petnaestak puta dnevno.

Tempo koji je težak nešto manje od 140 kilograma će biti prikačen za satelit u geostacionarnoj orbiti na visini od više od 35.000 kilometara. On će se okretati oko Zemlje u isto vrijeme kada se ona okreće oko sebe same, što će mu omogućiti da se stalno nalazi iznad sjevernoameričkog kontinenta.

Satelit je poletio u 0.30 sati po lokalnom vremenu (6.30 po srednjoevropskom vremenu) na raketi Falkon 9 kompanije Spejseks iz Kenedi svemirskog centra na Floridi.

On će se sam postaviti u orbitu, za šta će biti potrebno oko dvije nedelje, rekao je potpredsjednik Žan-Lik Freliger u Intelsatu.

Tempo, koji će raditi najmanje dvije godine, ali skoro sigurno i mnogo duže, pridružuje se floti od oko 25 satelita NASA-e namijenjenih posmatranju Zemlje.

Bonus video: