Iznajmljivanje krstova na Putu suza

Neki hrišćanski hodočasnici u danim pred Veliki Petak žele da idu upravo tim putem – noseći krst, kako bi još autentičnije osjetili Isusovo stradanje

3100 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mnogi hrišćani dolaze u Jerusalim pred Uskrs, a neki žele da idu Putem suza noseći poveći krst, radi saosjećanja sa Isusom i njegovim mukama. Krstove iznajmljuje muslimanska porodica koja to radi već decenijama.

Put suza, Vija Doloroza prolazi sredinom starog grada Jerusalima. Prema legendi, Isus je išao ovim putem od palate Pontija Pilata do Glogote, mjesta odmah ispred gradskih kapija - noseći ogroman krst na kojem je raspet. Veliki petak, dan kada je Isus raspet na krstu, u hrišćanstvu se smatra najtužnijim danom.

Neki hrišćanski hodočasnici u danim pred Veliki Petak žele da idu upravo tim putem – noseći krst, kako bi još autentičnije osjetili Isusovo stradanje.

Djedova ideja

Vjerovatno ne postoji niko ko je nosio toliko krstova niz Put suza kao Mahmud Kanaan. Ima oko 50 krstova, od kojih su neki stari više od 30 godina. Mahmud je musliman i vodi mali porodični biznis. Na ideju da iznajmljuje krstove došao je još njegov deda,1967. godine.

"Imamo krstove različitih veličina", kaže on.

Najveće drži na drugom mjestu.

"Ima grupa, na primer iz Koreje, koje žele baš najveći krst", kaže Mahmud.

Krstovi u njegovoj radnji su upola manji od tog najvećeg.

"Krstove nose na ramenu, hodaju sa njima", kaže on.

Ljudi koji kod njega iznajmljuju krstove su veoma različiti. Najčešće su to hodoćasnici iz Italije i Španije, ali su često zastupljene i Poljska, Irska i SAD.

"Kod nekih grupa možete vidjeti da plaču". Mahmud je takođe primijetio kako grle krst. Neki sjednu na zemlju i ne idu dalje. Vidi da su veoma pogođeni."

Ne naplaćuje iznajmljivanje krsta nego fotografije

Ali posao ne ide dobro kao prije, čak i ako je većina njegovih krstova iznajmljena u nedjelji pred Uskrs. Mahmud je nekada iznajmljivao 20 krstova dnevno, a sada su to ponekad samo dva.

I nije to lak posao: ponekad grupe dolaze u pola sedam ili pola osam ujutro, ali ponekad u pet ili četiri.

"To je prilično rano. A ponekad moram da nosim dva, tri ili četiri krsta. Četiri krsta su veoma teška, to je iscrpljujuće. Ali ako su oni srećni, i ja sam."

Strogo govoreći, Mahmud ne zarađuje iznajmljivanjem krstova, već kao fotograf.

"Zovu me telefonom unapred i kažu: Mahmude, treba nam krst u pet ujutru. Dođe 30, 40 ili 50 ljudi. Kažu mi vrijeme i onda hoće fotografije na svakoj stanici krsta. Tri fotografije koštaju 10 dolara, a krst je za džabe".

Mahmud drži svoje krstove na pola puta između prve stanice i crkve Svetog groba. Put suza ima 14 stanica. Kad stvari budu dobro, bude to dosta fotografija.

Ovo je sveta zemlja za sve

O svojim klijentima hrišćanima kaže: "Oni imaju svoju veru i dolaze kao hodočasnici, kao što smo i mi muslimani hodočasnici. Ovo je sveta zemlja, sveta za sve. Ja imam poštovanje prema svima i pomažem. Pokazujem im put i pokušavam da uklonim prepreke."

Posebno je teško svake godine na Veliki petak. Jer onda su u Ulici suza i grupe sa trnovim krunama, koristi se vještačka krv. A između svega toga: Mahmudovi krstovi. On mora da ima pregled situacije i sve na kraju ponovo prikupi i pripremi za sljedeću grupu hodočasnika.

Bonus video: