Stotine hiljada Kanađana bez struje

U srijedu na četvrtak dvije osobe su stradale i pričinjena je velika materijalna šteta u vremenskoj nepogodi koja je posebno pogodila Montreal

7621 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nekoliko stotina hiljada domova u Kvebeku i danas je bez električne energije, dva dana pošto je ledena oluja pogodila istočnu Kanadu.

U srijedu na četvrtak dvije osobe su stradale i pričinjena je velika materijalna šteta u vremenskoj nepogodi koja je posebno pogodila Montreal, prenosi AFP.

Prvobitno je više od 1,3 miliona domova bilo bez struje, dok je tokom idućeg dana taj broj opao na 630 hiljada. Kanadska elektrodistribucija saopštila je da bi većina objekata pogođenih olujom uskoro trebalo da dobije električnu energiju.

U Montrealu je otvoreno šest privremenih centara za hitan smještaj građana u čijim domovima nema struje. Samo u tom gradu skoro pola miliona korisnika ostalo je bez električne energije.

Ledena oluja pogodila je u srijedu Kvebek i Ontario, provincije čije stanovništvo broji više od polovine ukupne populacije u Kanadi od 39 miliona ljudi.

Vlasti su saopštile da je jedna osoba poginula u Kvebeku kada je drvo palo na nju, dok je druga stradala je u istočnom Ontariju kada ga je udarila grana u padu.

Lokalni mediji javili su da će popravke oštećenog elektro-sistema trajati danima, što bi značilo da će mnogi Kanađani provesti uskršnji vikend bez struje.

Zbog nepogode je zatvoreno stotine škola, dok su ulice Montreala ostale zagušene granama palim sa drveća okovanog ledom.

Aktuelni prekid u snabdjevanju električnom energijom u Kvebeku najveći je od ledene oluje 1998. godine koja je tada tu kanadsku provinciju ostavila u problemima koji su trajali nekoliko sedmica.

Bonus video: