Južna Afrika: Na masovnom vjenčanju učestvovalo više od 800 parova

Ova masovna vjenčanja se održavaju tri puta godišnje – na Uskrs, u decembru i na proslavama u septembru, povodom osnivanja crkve 1962. godine

7139 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa vjenčanja, Foto: Reuters
Detalj sa vjenčanja, Foto: Reuters

Više od 800 parova prošetalo do oltara na jednom od najvećih masovnih vjenčanja u Južnoj Africi, od početka pandemije koronavirusa.

Međunarodna crkva svetosti Penetekost blagosilja poligamne zajednice, koje su česte u nekim afričkim zajednicama i za koje crkva kaže da su dozvoljene Biblijom.

Ova masovna vjenčanja se održavaju tri puta godišnje – na Uskrs, u decembru i na proslavama u septembru, povodom osnivanja crkve 1962. godine, prenosi Rojters.

Lebogile Mamatela je u nedjelju postala druga supruga oca svog djeteta, dok je nakon ceremonije za Rojters kazala "ovo je poseban dan, veoma sam srećna. Zaista, zaista cijenim ovaj trenutak što sam dio porodica Mahluku. To je sjajan osećaj".

Njen novi muž Roto Mahluku se crkvi pridružio 1993. godine i oženio se svojom prvom ženom Ditopom Mahluku, prije 16 godina. Oni imaju troje djece.

Ditopa je kazala da drugi brak njenog muža, "ispunjava ono što je Bog stvorio za nas, ispunjavajući stihove koji kažu da će žene biti naklonjene jednom muškarcu".

Proslave su bile predah od dugotrajne svađe oko rukovodstva crkve, koja ima oko tri miliona članova, što je čini jednom od najvećih kongregacija u Južnoj Africi.

Bitka za nasljedstvo između tri brata počela je nakon smrti vođe crkve Glejtona Modisa 2016. godine.

U pucnjavi u drugoj kongregaciji 2020. godine je ubijeno pet ljudi dok je sud prošle godine odbacio slučaj protiv 42 optužena.

Obezbjeđenje je bilo strogo na ceremoniji i danas, dok su uz naoružane čuvare, korišćeni i detektori za metal.

Bonus video: