SAD špijunirale i Zelenskog, Ukrajina morala da promijeni vojne planove

CNN navodi da su ukrajinski zvaničnici duboko frustrirani zbog curenja podataka

16237 pregleda 6 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Američki CNN objavio je da je imao uvid u 53 dokumenata koja su procurjela iz Pentagona, za koje se čini da su nastali u periodu od polovine februara do početka marta, i u kojima se, između ostalog, navodi da su Sjedinjene Američke Države špijunirale predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Ukrajina je poslije curenja dokumenata morala da promijeni određene vojne planove, navode izvori.

„To nije iznenađujuće“, rekao je izvor blizak Zelenskom, ali je istakao da su bili zabrinuti zbog curenja podataka.

Ipak, CNN navodi da su ukrajinski zvaničnici duboko frustrirani zbog curenja podataka.

Američki obavještajni izvještaj navodi da je Zelenski krajem februara „sugerisao da se napadnu ruske lokacije u ruskoj oblasti Rostov“ koristeći bespilotne letjelice, pošto Ukrajina nema dalekometno oružje sposobno da dobaci toliko, prenosi N1.

Obavještajni podatak bi mogao da opravda stav Vašingtona, koji ne želi da Ukrajinu snabdije dalekometnim raketnim sistemima, iz straha da bi Kijev mogao da ih koristi za napad na rusku teritoriju. Ukrajinci su, međutim, obećali da to neće učiniti.

Prošle nedjelje, u javnosti su procurjeli obavještajni podaci Pentagona, gdje se, prema pisanju stranih medija, navodno vidi da su SAD špijunirale, ne samo protivničke zemlje, već i saveznike.

Poslije curenja dokumenata komanda Oružanih snaga Ukrajine morala je da izmijeni određene planove. Iako mediji nisu objavili šta je tačno izmijenjeno, vjeruje se da izmjene tiču vazdušnih aktivnosti.

Pojedini procurjeli dokumenti navodno su otkrili slabosti ukrajinske protivvazdušne odbrane i nedostatak municije.

Bonus video: