UN: Pomoć od 800 miliona dolara hitno potrebna za spasavanje Avganistana od gladi

"Katastrofalna glad kuca na vrata Avganistana i ukoliko se humanitarna podrška ne održi, stotinama hiljada Avganistanaca će trebati pomoć da prežive", navodi se u saopštenju

5059 pregleda 1 komentar(a)
Kabul, Foto: Shutterstock
Kabul, Foto: Shutterstock

Svjetski program Ujedinjenih nacija za hranu (WFP) je saopštio da je hitno potrebno 800 miliona dolara za pomoć Avganistanu u narednih šest mjeseci jer je ta zemlja u najvećoj opasnosti od gladi za četvrt vijeka.

Humanitarne agencije su Avganistancima od povratka talibana na vlast 2021. godine pružale podršku u hrani, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, međutim pored loše ekonomske situacije distribuciju pomoći je ozbiljno oštetila odluka talibanske vlasti da ženama zabrani rad u nevladinim organizacijama.

Ujedinjene nacije nisu bile obuhvaćene tom zabranom, ali su prošle nedjelje saopštile da vlasti spriječavaju Avganistanke da rade u agencijama UN.

WFP je naveo da humanitarne radnice imaju "vitalnu ulogu" u pružanju pomoći u hrani i da će uložiti "sve moguće napore" da se ta pomoć nastavi.

"Hitno nam je potrebno 800 miliona dolara u narednih šest mjeseci da nastavimo da pružamo pomoć ljudima kojima je potrebna širom Avganistana. Katastrofalna glad kuca na vrata Avganistana i ukoliko se humanitarna podrška ne održi, stotinama hiljada Avganistanaca će trebati pomoć da prežive", saopšteno je iz WFP -a.

UN su upozorile da je njihov rad u Avganistanu otežan zbog nedovoljno finansija. Za 2023. godinu obezbijeđeno je 249 miliona dolara, što je ni trećina iznosa iz 2022. godine.

Bonus video: