HRV: Kineski advokati za ljudska prava osuđeni na po više od deset godina zatvora

Obojica su proglašeni krivim za "subverziju državne vlasti"

2584 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dva kineska advokata za ljudska prava, od kojih je jedan pozvao predsjednika Sija Đinpinga da podnese ostavku, osuđeni su na po više od deset godina zatvora, saopštili su danas organizacija Hjuman rajts voč (HRV) i supruga jednog od njih.

Sju Džijong, koji je kritikovao predsjednika Sija naročito zbog njegovog upravljanja borbom protiv pandemije kovid-19, osuđen je na 14 godina zatvora nakon suđenja u provinciji Šandong koje je bilo zatvoreno za javnost, navodi HRV.

Njegov kolega Ding Đijaksi osuđen je na 12 godina zatvora i trogodišnju zabranu obavljanja javnih funkcija, rekla je za AFP njegova supruga Luo Šengčun.

Obojica su proglašeni krivim za "subverziju državne vlasti".

Oni su bili vodeće ličnosti Pokreta novih građana koji poziva na ustavnu reformu i optužuje vladu za korupciju.

Predstavnik suda nije htio da za AFP potvrdi da su kazne izrečene.

Prema grupama za ljudska prava, individualne slobode i sloboda izražavanja su smanjene za vrijeme predsjedavanja Sija Đinpinga.

"Okrutno groteskne osude i kazne izrečene Sjuu Džijongu i Dingu Đijaksiju pokazuju ničim sputano neprijateljstvo predsjednika Sija Đinpinga prema mirnom aktivizmu“, rekao je istraživač HRV Kine Jaćiu Vang.

Prema njegovim riječima, suđenja Sjuu i Dingu "umrljana su proceduralnim nedostacima i navodima o maltretiranju", saopštio je HRV.

Ding je uhapšen u decembru 2019. nakon što je učestvovao na tajnom sastanku kojem su prisustvovali aktivisti za ljudska prava i advokati, uključujući Sjua.

Njegova supruga je rekla da je "izuzetno zabrinuta" zbog mogućnosti da joj muž bude mučen dok je u pritvoru.

Što se tiče Sjua, bivšeg profesora prava, on je uhapšen u februaru 2020. nakon objavljivanja onlajn poruka u kojima je kritikovao Sijevo krizno upravljanje, posebno borbom protiv kovida-19 i prodemokratskih demonstracija u Hongkongu.

On je već bio u zatvoru na četiri godine jer je tražio od zvaničnika da daju izjave o imovini.

Borci za ljudska prava često dovode u pitanje nepristrasnost kineskih sudova, koji imaju stopu osuđujućih presuda od skoro 99 odsto.

Bonus video: