Eruptirao vulkan na Kamčatki: Sela pokrivena sa više od osam centimetara pepela, crveno upozorenje za avione

Potoci lave su se slivali od vulkana i topili snijeg, nakon čega su izdata upozorenja za blatne bujice duž obližnjeg autoputa, dok su sela bila prekrivena nanosima sivog pepela dubokim čak 8,5 centimetara, što je najviše u posljednjih 60 godina

4165 pregleda 0 komentar(a)
Posljedice erupcije, Foto: Reuters
Posljedice erupcije, Foto: Reuters

Jedan od najaktivnijih ruskih vulkana Šiveluč je eruptirao pri čemu je izbacio ogroman oblak pepela visoko u nebo i prekrio sela nanosima vulkanske prašine, što je izazvalo upozorenje za avijaciju oko daleko istočnog poluostrva Kamčatka.

Vulkan Šiveluč je eruptirao nešto poslije ponoći, dok je oblak pepela pao na površinu od 108.000 kvadratnih kilometara, navodi Kamčatski ogranak geofizičkog istraživanja Ruske akademije nauka, prenosi Rojters.

Potoci lave su se slivali od vulkana i topili snijeg, nakon čega su izdata upozorenja za blatne bujice duž obližnjeg autoputa, dok su sela bila prekrivena nanosima sivog pepela dubokim čak 8,5 centimetara, što je najviše u posljednjih 60 godina.

"Pepeo je dostigao visinu od 20 kilometara, oblak pepela se pomjerio na zapad i došlo je do veoma snažnog pada pepela na obližnja sela", rekao je direktor Kamčatskog ogranka Geofizičkog zavoda, Danila Čebrov.

"Vulkan se za ovo pripremao najmanje godinu dana... i proces se nastavlja iako se sada malo smirio", rekao je Čebrov.

On je rekao da će se vulkan vjerovatno smiriti, ali da se ne mogu isključiti dalji veliki oblaci pepela. On je rekao da tokovi lave ne bi trebalo da dođu do lokalnih sela.

Tim za reagovanje na erupciju Kamčatke (KVERT) izdao je crveno obavještenje za avijaciju, kazavši da bi "aktivnosti koje su u toku mogle da utiču na međunarodne i nisko leteće letjelice".

Neke škole na Kamčatki su zatvorene, a stanovnicima je naređeno da ostanu u zatvorenom prostoru, rekao je na Telegramu predsjednik opštine Ust-Kamčatski, Oleg Bondarenko.

"Jer ono što sam upravo vidio svojim očima, djeci će biti nemoguće da idu u školu, a generalno, prisustvo djece ovdje je upitno", rekao je Bondarenko.

On je rekao da se električna energija vratila, kao i voda za piće.

Jedan od najvećih i najaktivnijih vulkana na Kamčatki, Šiveluč je imao oko 60 značajnih erupcija u posljednjih 10.000 godina, dok je posljednja velika bila 2007. godine.

Vulkan ima dva glavna djela od kojih je manji Mladi Šiveluč, za koji su naučnici prijavili da je izuzetno aktivan posljednjih mjeseci, sa vrhom od 2.800 metara koji strši iz Starog Šiveluča visokog 3.283 metra.

Bonus video: