Šta je lijek Ozempik: Smršati po svaku cijenu - pomoću injekcija za dijabetes

U prosjeku, kako pokazuju studije, upotrebom ovog lijeka pacijenti gube oko 15 odsto svoje tjelesne težine

12241 pregleda 65 reakcija 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Brojne poznate ličnosti se hvale da su pomoću "Ozempika", lijeka za dijabetes, uspjele da smršaju. Ali, upotreba lijeka koji smanjuje apetit i pomaže u gubitku viška kilograma može da uzrokuje opasne posljedice po zdravlje.

Voditelj Džimi Kimel je svečanu ceremoniju dodjela Oskara u Los Anđelesu započeo insajderskom šalom. Kada se osvrnuo oko sebe, upitao je: "Da li je Ozempik dobar i za mene?"

Aludirao je na trend upotrebe tog lijeka, kojeg smatraju čudotvornim za skidanje kilograma, ne samo u Holivudu.

Za haštag Ozempik samo na TikTok-u postoji više od tri miliona klipova osoba koje sebi sedmično ubrizgavaju u stomak injekcije i koje se diče svojim uspjesima u gubitku tjelesne težine ili se pak žale na prisutne nuspojave.

Holandski lijek se izdaje samo na recept

Ozempik, koji proizvodi holandska farmaceutska kompanija Novo Nordisk, je lijek semaglutid koji se izdaje samo na recept. Odobren je u SAD i Evropi za liječenje takozvanog starosnog dijabetesa. Kod pacijenata pospješuje oslobađanje insulina u telu i izaziva osjećaj sitosti, oni ne dobijaju napade gladi - i jedu manje.

U prosjeku, kako pokazuju studije, upotrebom ovog lijeka pacijenti gube oko 15 odsto svoje tjelesne težine. Zbog toga ga sada u SAD koriste mnogi lekari za liječenje teškog oblika gojaznosti.

Jedna od njih je, na primjer, Karolin Apovijan, profesorka sa Harvarda i doktorka u bolnici “Brigham and Women's Hospital” u Bostonu. U intervjuu za medijsku kuću NRP, ona objašnjava: "To je spas za obje bolesti, dijabetes i gojaznost. Gojaznost uzrokuje dijabetes."

Nije poznato djelovanje lijeka na one koji nemaju dijabetes

Stručnjak za liječenje gojaznosti Andres Akosta sa klinike Mejo u Minesoti, međutim, upozorava na drugačiju upotreba lijeka od one koja stoji u uputstvu – posebno za ljude koji žele samo malo da smršaju. Oni, kako ističe Akosta, nisu bili obuhvaćeni testiranjem lijeka: "Konačno, nama nije poznato šta ti lijekovi rade vašem organizmu ukoliko nemate tu bolest."

Najčešći neželjeni efekti, objašnjava Akosta, su mučnina i povraćanje, zatvor, dijareja i, retko, pankreatitis. Ozempik takođe povećava rizik od raka štitne žlijezde, ističu u američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA).

Nema dovoljno lijekova za one kojima su potrebni

Prema izvještajima američkih medija, potražnja za Ozempikom je sada toliko velika da dijabetičari teško mogu da dođu do lijeka u nekoj od apoteka. Jedan 65-godišnjak je u izjavi za NPR izrazio svoju frustraciju: "Moram da molim i prosim za lijek koji bi mogao da mi spasi život."

Stručnjak za gojaznost Akosta više je zabrinut zbog još jedne moguće posljedice: imitacija tog proizvoda koje su mnogo jeftinije i mogu da se kupe na internetu, a koje pritom nisu ispitane i nisu vršena njihova testiranja:

"Samo je pitanje vremena kada će jedan od ovih preparata biti kontaminiran bakterijama i kada će pacijent koji ga sebi ubrizga umrijeti od posljedica infekcije."

Bonus video: