Obavještajne službe Rusije i UAE planiraju zajedničku borbu protiv zapadnih službi

U dokumentu u koji je AP imao uvid navodi se da su američki špijuni saznali iz razgovora ruskih obavještajnih oficira da su ubedili UAE "da rade zajedno protiv američkih i britanskih obavještajnih agencija"

8407 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Obaveštajne službe Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) planiraju da "rade zajedno protiv američkih i britanskih" dok Južna Koreja razmišlja da svoje oružje proda umjesto da ga pošalje Ukrajini, navodi se u dokumentu za koji mediji tvrde da su procurili izvještaji obavještajne službe SAD.

Američki zvaničnici nisu željeli da komentarišu izvještaje označene kao "strogo povjerljive", a koji su objavljene na internetu i u koji su Asošiejted pres (AP) i Bi-Bi-Si (BBC) imale uvid.

U dokumentu u koji je AP imao uvid navodi se da su američki špijuni saznali iz razgovora ruskih obavještajnih oficira da su ubijedili UAE "da rade zajedno protiv američkih i britanskih obavještajnih agencija".

Vlada UAE danas je odbacila svaku optužbu da je produbila veze sa ruskim obavještajnim službama i opisala ih "lažnim".

Međutim SAD su sve više zabrinute zbog mogućnosti da UAE dozvole Rusiji da zaobiđe sankcije koje su joj uvedene zato što je izvršila invaziju na Ukrajinu.

U dokumentu se navodi da je od 9. marta sprovedeno istraživanje pod nazivom "Rusija/UAE: Produbljivanje odnosa obavještajnih službi" u kome se navodi da su zvaničnici bezbjednosnih službi UAE i Rusije pristali da rade zajedno.

Obavještajne informacije dobijene su presretnutom komunikacijom dvije strane, bilo da se radi o telefonskim pozivima ili elektronskim porukama.

Procurjeli dokument Pentagona u koji je BBC imao uvid otkriva osjetljiv razgovor između visokih južnokorejskih zvaničnika o tome da li da prodaju oružje koje bi moglo da bude korišćeno u Ukrajini.

Američki špijuni presreli su i razgovor dva viša savjetnika predsjednika Južne Koreje Jun Suk Jula o tome da li da ta država popusti pritiscima koje na nju vrši SAD i pošalje municiju u Ukrajinu ili ostane pri svojoj politici nenaoružavanja strana u ratu.

Jedan od savjetnika predlaže da Južna Koreja pošalje granate u Poljsku, kako ne bi izgledalo da su SAD uticale na njihove javne politike.

Prošle godine, Južna Koreja se složila da će prodati artiljerijske granate SAD ali je insistirala na tome da Amerika ne proslijedi oružje Ukrajini.

Procurjeli obavještajni dokumenti sugerišu da Južna Koreja strahuje da će, ukoliko njene granate završe u Ukrajini, to zaoštriti njene odnose sa Moskvom što ugrožava njenu politiku balansiranja između Zapada i Istoka.

Vašington se trudi da uđe u trag izvoru curenja informacija, za koje Pentagon kaže da predstavljaju ozbiljan rizik po nacionalnu bezbjednost.

Ministarstvo pravde otvorilo je istragu o mogućem curenju povjerljivih dokumenata Pentagona koji su podijeljeni na društvenim mrežama.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD Džon Kirbi pozvao je danas na oprez navodeći da zna "da su te informacije u nekim slučajevima lažne".

Bonus video: