VIDEO Objavljen snimak masovnog ubistva u Kentakiju, napadač legalno kupio poluautomatsku pušku

U napadu u zgradi banke u centru Luivila ubijeno je pet osoba, a osmoro ranjeno. Napadač je ubijen u obračunu sa policijom

16356 pregleda 5 komentar(a)
Detalj sa snimka, Foto: Reuters
Detalj sa snimka, Foto: Reuters

Radnik banke koji je otvorio vatru na svom radnom mjestu u Luivilu, u Kentakiju, u napadu je koristio pušku koju je legalno kupio nedjelju ranije, a meta su mu bile kolege, saopšteno je u utorak iz policije koja je objavila i snimak napada, piše Glas Amerike.

Šefica policije Luivila Džeklin Gvin Viljarel saopštila je na konferenciji za novinare da je napadač kupio poluautomatsku pušku 4. aprila u lokalnoj radnji.

U napadu u zgradi banke u centru Luivila ubijeno je pet osoba, a osmoro ranjeno.

Napadač je ubijen u obračunu sa policijom. Objavljen je i snimak napada sa policijskih kamera, na kojem se vide haotične scene i kako napadač puca na dvojicu policajaca koji pokušavaju da zaustave napad. Jedan od policajaca je pogođen u glavu.

Na jednom snimku vidi se napadač sa puškom, okružen slomljenim staklom. Iz policije je saopšteno da je, nakon što je već pucao na ljude u banci, napravio zasjedu da bi napao policajce koji su pristizali u banku.

Dvojica policajaca stigla su u banku tri minuta nakon što je prijavljen napad, saopšteno je iz policije. Nisu ni izašli iz automobila kada je napadač otvorio vatru.

Policajac koji je teško povrijeđen diplomirao je na policijskoj akademiji 10 dana prije napada. Trenutno je u kritičnom, ali stabilnom stanju. Njegov kolega koji ga je obučavao, i koji je pucao na napadača, je lakše povrijeđen.

Na snimku se vidi i kako se približava osumnjičenom, koji leži na zemlji. Pored njegovog tijela može da se vidi i puška.

Šefica policije pozdravila je "herojske poteze" policajaca koji su se bez oklijevanja suočili sa napadačem.

"Išli su u opasnost da bi spasili živote. Zaustavili su prijetnju da bi životi mogli da budu spašeni. Bez oklijevanja".

Policija Luivila identifikovala je napadača kao 23-godišnjeg Konora Sterdžona, koji je od prošle godine zaposlen u banci, gdje je prethodno bio pripravnik u tri navrata.

Ubijeni su identifikovani kao Džošua Berik, star 40 godina, Dejna Ekert stara 57 godina, 63-godišnji Tomas Eliot, 45-godišnja Džulijana Farmer i Džejms Tut, star 64 godine.

Motiv ovog masovnog ubistva nije poznat.

Zamjenik šefa policije Luivila Pol Hamfri prenio je novinarima da su policajci stigli na mjesto događaja oko 8:30 ujutru po lokalnom vremenu, samo nekoliko minuta pošto što su dobili poziv iz banke Old National Bank u centru grada, preko puta bejzbol stadiona Slager Fild.

Iz policije je saopšteno da je napadač bio naoružan puškom i da je uživo prenosio napad.

Guverner Kentakija Endi Bešir izjavio je da je izgubio prijatelje u pucnjavi.

"Danas je užasan dan. Moj blizak prijatelj nije preživio, kao i još jedan prijatelj", izjavio je vidno potreseni Bešir na konferenciji za novinare.

Dodao je da je još jedan od njegovih prijatelja ranjen, ali da se "nada da će preživjeti". Bešir je dodao da je banka u kojoj se dogodila pucnjava - banka čije usluge i sam koristi.

Ovo je 15. masovno ubistvo u zemlji ove godine, a dogodilo se samo dvije nedjelje nakon što je bivša učenica ubila troje djece i troje odraslih u osnovnoj školi u Nešvilu u Tenesiju. Među žrtvama su bili porodični prijatelji guvernera Tenesija i njegove supruge.

Predsjednik Džozef Bajden osudio je najnoviju masovnu pucnjavu u zemlji, navodeći da je Amerika "još jednom u žalosti zbog bemislenog čina oružanog nasilja".

Izrazivši saučešće porodicama žrtava, Bajden je ponovo pozvao republikance u Kongresu da dozvole usvajanje zakona o kontroli oružja.

"Previše Amerikanaca je svojim životom platilo cijenu nedjelovanja po tom pitanju", ocijenio je američki predsjednik.

Mič Mekonel, republikanski lider koji u Senatu zastupa državu Kentaki, na Tviteru je napisao da su vijesti iz Luivila teško pogodile njega i njegovu suprugu i zahvalio policiji i službi hitne pomoći na hrabrosti koje su ispoljili.

Mekonel je dodao da se moli za žrtve, njihove porodice i grad Luivil, dok čeka nove informacije. Supruga Miča Mekonela Elejn Čao je bivša ministarka za saobraćaj u administraciji predsjednika Donalda Trampa.

U odvojenom incidentu, jedan muškarac je ubijen a žena povrijeđena u pucnjavi ispred jednog lokalnog koledža u Luivilu, tri kilometra udaljenog od banke. Policija je saopštila da ima više osumnjičenih i da su u bjekstvu.

Luivil je najveći grad države Kentaki, sa 625.000 stanovnika.

Bonus video: