Sjeverna Koreja ispalila interkontinentalnu balističku raketu, moguće da testira novi tip oružja

Južnokorejska vojska vjeruje da je Sjeverna Koreja lanisrala novi tip balističkog oružja koje moguće koristi čvrsto gorivo, rekao je jedan vojni zvaničnik

5184 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjeverna Koreja danas je ispalila interkontinentalnu balističku raketu, prvu u mjesec dana, koja bi mogla da bude test mobilnijeg oružanog sistema teškog za detektovanje, saopšteno je u susjednim zemljama.

Ovim lansiranjem Sjeverna Koreja nastavlja niz provokativnih raketnih proba.

Zbog lansiranja Japan je izdao naređenje za evakuaciju na sjevernom ostrvu, koje je kasnije povučeno, ali je pokazalo sa kojom pažnjom sjevernokorejski susjedi prate razvoj raktenih prijetnji iz Sjeverne Koreje.

Južnokorejski združeni generalštab naveo je da je raketa lansirana pod visokim uglom sa mjesta blizu glavnog grada Pjongjanga i da je pala u vode između Korejskog poluostrva i Japana posle leta od 1.000 kilometara.

Južna Koreja je opisala raketu kao projektil srednjeg ili dužeg dometa, dok je američki Nacionalni savjet za bezbjednost nazvao raketom dugog dometa, a japanski ministar odbrane da se radi o interkontinentalnoj balističkoj raketi (ICBM).

Južnokorejska vojska vjeruje da je Sjeverna Koreja lanisrala novi tip balističkog oružja koje moguće koristi čvrsto gorivo, rekao je jedan vojni zvaničnik.

Ako se zaista radilo o ICBM raketi na čvrsto gorivo, to bi bila prva sjevernokorejska proba takvog oružja koje je teže unapred detektovati. Ranije sjevernokorejske ICBM probe uvijek su uključivale oružje na tečno gorivo.

ICBM na čvrsto gorive je jedno od ključnih visokotehnoloških oružja koje je sjevernokorejski vođa Kim Džong un obećao da će napraviti da bi se izborio sa, kako kaže, američkim vojnim prijetnjama. On želi da nabavi i raketu sa više bojevih glava, podmornicu na nuklearni pogon, hipersoničnu raketu i špijunski satelit.

Portparolka američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost Adrijen Vatson izjavila je da najnovije lansiranje rakete "bespotrebno podiže tenzije i rizikuje da destabilizuje bezbjednosnu situaciju u regionu". Ona je rekla da će SAD preduzeti potrebne mjere da osiguraju kako svoju bezbjednost, tako i bezbjednost svojih saveznika, Južne Koreje i Japana.

U Južnoj Koreji na hitnom sastanku Nacionalnog savneta za bezbjednost zvaničnici su osudili lansiranje i istakli potrebu jačanja trostrane bezbnednosne saradnje sa Vašingtonom i Tokijom.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je novinarima u Tokiju da planira da na sasatanku savjeta za nacionalnu bezbjednost razgovara o lansiranju.

Glavni izaslanici za nuklearna pitanja Seula, Vašingtona i Tokija razgovarali su telefonom i pozvali na odlučujući i ujedinjeni međunarodni odgovor na sjevernokorejske provokacije i jače napore da bi se zaustavile tajne sjevernokorejske aktivnosti, kojima se navodno finansira program za razvoj oružja.

Sjeverna Koreja obično ispaljuje rakete u pravcu međunarodnih voda između Korejskog poluostrva i Japana. Sva ranija lansiranja ICBM raketa sprovedena su u toj oblasti, ali na višim putanjama da bi se izbjegle susjedne zemlje.

Bonus video: